Data publikacji: 2017-09-08
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Odkrywamy #niefiltrowane DNA Lublina
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Organizatorzy Lubelskiego ÅšwiÄ™ta MÅ‚odego Cydru otwierajÄ… wielkÄ… dyskusjÄ™ o Lublinie. – 16 wrzeÅ›nia bÄ™dziemy wspólnie odkrywać miejskie DNA: odczytywać znaki, nazywać emocje, patrzeć w przyszÅ‚ość i tworzyć portret mieszkaÅ„ców 700-letniego Lublina – zapowiadajÄ….
16 wrzeÅ›nia na Starym MieÅ›cie w Lublinie odbÄ™dzie siÄ™ czwarta edycja Lubelskiego ÅšwiÄ™ta MÅ‚odego Cydru – wyjÄ…tkowa, bo z okazji 700-lecia miasta.
#NIEFILTROWANY LUBLIN to miasto autentyczne i wyraziste
Jaki jest współczesny Lublin? Co go ksztaÅ‚tuje? Co oznacza #niefiltrowany Lublin? – zapytaliÅ›my samych mieszkaÅ„ców.
„Wszystko kształtuje Lublin! Ludzie, rozrywka, wydarzenia, tradycja, korzenie mieszkańców,
ich spoistość, spójność… To wszystko sprawia, że tożsamość Lublina jest wyrazista.
Tu bardzo czÄ™sto coÅ› siÄ™ dzieje, to dobrze wpÅ‚ywa na kulturę…â€
***
„Trzy słowa, które najlepiej oddają charakter miasta? Inspiracja, kultura i sztuka / koziołek, zamek, muzyka / przestrzeń, zieleń / Lublin to miasto inspiracji, tu więcej nie trzeba nic mówić /
miasto przyjazne, otwarte, czyste.â€
***
„Co znaczy #niefiltrowany Lublin?
 Prawdziwy, taki, który ma tylko to, co jest potrzebne i ważne.
Nie ma uprzedzeń rasowych. Jest wielokulturowy.
Można tu wyrażać siebie, jest barwnie i kolorowo.â€[1]
– Jubileusz 700-lecia Lublina to niezwykÅ‚y moment dla caÅ‚ej naszej spoÅ‚ecznoÅ›ci. Staramy siÄ™ nie tylko lepiej poznać naszÄ… historiÄ™, lecz również zaplanować przyszÅ‚ość i czerpać z bogactwa naszego regionu. Chcemy, aby Lublin i Lubelszczyzna z jej lokalnymi wyrobami staÅ‚y siÄ™ dla Polski tym, czym jest Toskania dla WÅ‚och. Kluczowym motywem tej strategii jest Lublin jako miejsce spotkaÅ„, otwarty i goÅ›cinny, przyciÄ…gajÄ…cy niezwykłą atmosferÄ… oraz nowoczesnÄ… ofertÄ…, która nawiÄ…zuje do piÄ™knej historii i tradycji 700-letniego miasta – mówi Krzysztof Komorski, zastÄ™pca prezydenta ds. kultury, sportu i relacji zewnÄ™trznych.
Lublin jest wielokulturowy; jest miastem studentów; jest zielony. Tu siÄ™ fajnie żyje! Jego mieszkaÅ„cy sÄ… tolerancyjni, ambitni, otwarci – to najczęściej powtarzane okreÅ›lenia podczas sondy. Czy sÄ… prawdziwe? Okaże siÄ™ 16 wrzeÅ›nia podczas Lubelskiego ÅšwiÄ™ta MÅ‚odego Cydru. Odkrywanie prawdziwego, #niefiltrowanego DNA Lublina bÄ™dzie jego motywem przewodnim.
– Lubelskie ÅšwiÄ™to MÅ‚odego Cydru co roku Å›ciÄ…ga do miasta regionalne marki, pokazujÄ…c, że to w nich może tkwić siÅ‚a regionu i potencjaÅ‚ na przyszÅ‚ość. To idealny przykÅ‚ad na współpracÄ™ lokalnej spoÅ‚ecznoÅ›ci z lubelskimi firmami i organizacjami pozarzÄ…dowymi. DziÄ™ki takim wydarzeniom Lubelszczyzna coraz silniej kojarzy siÄ™ z pozytywnÄ… energiÄ…, aktywnoÅ›ciÄ…Â i czerpaniem radoÅ›ci z życia. Tak postrzegajÄ… jÄ… nie tylko mieszkaÅ„cy, lecz również turyÅ›ci, których z każdym rokiem przyjeżdża tu coraz wiÄ™cej, zwabionych unikalnoÅ›ciÄ… naszego regionu – mówi SÅ‚awomir Sosnowski, MarszaÅ‚ek Województwa Lubelskiego.
I znów mamy wspólnie co świętować
– Produkt regionalny tworzy bogactwo regionu tylko wtedy, gdy staje siÄ™ unikalnym specjaÅ‚em. PrzyjmujÄ…c imiÄ™ Cydr Lubelski zwiÄ…zaliÅ›my siÄ™ z Lublinem, zobowiÄ…zujÄ…c siÄ™ do stworzenia najlepszego z możliwych cydrów – podkreÅ›la Robert Ogór, prezes AMBRA S.A., producenta Cydru Lubelskiego. – Bo dobry produkt regionalny łączy w sobie miejsce pochodzenia ze sposobem produkcji. Miejsce to Lubelszczyzna i jej owocowe bogactwo. Sposób to receptura, która potrafi sprostać wyzwaniu wydobycia z jabÅ‚ek tego, co najlepsze. W najwiÄ™kszym Å›wiatowym konkursie cydrów British Cider Championships w Anglii nasze specjaÅ‚y: Cydr Lubelski Lodowy, Cydr Lubelski Niefiltrowany i Cydr Lubelski Antonówka Niefiltrowany uzyskaÅ‚y najwyższe wyróżnienia. I znów mamy wspólnie co Å›wiÄ™tować!
Tradycyjnie już Lubelskie Święto Młodego Cydru zainauguruje rozbicie beczki młodziaka. Jubileusz zobowiązuje. Z okazji 700-lecia Lublina będzie to aż 700-litrowa beczka. Czeka nas największy cydrowy toast w historii Lublina.
– BeczkÄ™ rozbijemy w sobotÄ™ 16 wrzeÅ›nia w samo poÅ‚udnie na Rynku Starego Miasta, by podobnie jak na Beaujolais Nouveau wspólnie spróbować, jak smakuje pierwszy cydr z tegorocznych zbiorów jabÅ‚ek – zaprasza Robert Ogór.
Tegoroczny mÅ‚odziak – Cydr Lubelski MÅ‚ody Niefiltrowany 2017 – to urodzinowa edycja limitowana. Powstaje z siedmiu odmian jabÅ‚ek z pierwszych sierpniowych zbiorów 2017: gala, delikates, piros, szampion, jonagored, golden, rubin. Każda odmiana symbolizuje jedno stulecie z historii Lublina.Â
– Różnorodność odmian jabÅ‚ek pozwala stworzyć Å›wieży, orzeźwiajÄ…cy cydr o intensywnie owocowym aromacie. To cydr niefiltrowany, który dziÄ™ki naturalnej fermentacji w niskiej temperaturze pokaże caÅ‚e bogactwo smaku lubelskich jabÅ‚ek. Delikatne musowanie podkreÅ›la jego orzeźwiajÄ…cy charakter – zapowiada Artur Dubaj, Główny Technolog AMBRA S.A.
Szukamy Mistrza Cydru
Lubelskie Święto Młodego Cydru to największa w Polsce degustacja cydrów. Wokół Trybunału stanie kilkadziesiąt cydrowo-jabłkowych stoisk. Będzie można spróbować najpopularniejszych polskich cydrów i tych mniejszych, rzemieślniczych. Po raz pierwszy wydarzeniu towarzyszy konkurs na domowy cydr „Mistrz Cydru 2017†dla cydrowników amatorów i producentów, którzy chcą pochwalić się swoimi eksperymentalnymi cydrami. W jury zasiądą: Prezes spółki Cydrownia JRBB Monika Bierwagen (Dzik Polski Cydr, Cydr Grójecki, Cider Inn), Tomasz Piotrowski (Winicjatywa), Główny Technolog AMBRA Artur Dubaj (Cydr Lubelski), Wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru Tomasz Solis. Zwycięzcę wybiorą podczas degustacji w ciemno.
– Chcemy promować polski cydr i pokazywać potencjaÅ‚ polskich jabÅ‚ek. Wierzymy, że przyszÅ‚ość caÅ‚ej kategorii zależy wÅ‚aÅ›nie od jej różnorodnoÅ›ci. To sadownicy, pasjonaci i producenci cydrów rzemieÅ›lniczych, stale udoskonalajÄ…c swoje receptury i odważnie eksperymentujÄ…c w mikroskali, bÄ™dÄ… odkrywać nowe kierunki rozwoju, nowe smaki i gatunki – podkreÅ›la Tomasz Solis, Wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia MiÅ‚oÅ›ników. – Mamy nadziejÄ™, że za kilka lat lubelski konkurs Mistrz Cydru bÄ™dzie tak popularny jak konkursy piw domowych.
Mistrz Cydru 2017 otrzyma nagrodę finansową i zaproszenie na warsztaty we wzorcowej cydrowni w Mikołajówce k. Kraśnika.
Wejdź go gry – cydr zbliża
Nagrody czekajÄ… na wszystkich uczestników Lubelskiego ÅšwiÄ™ta MÅ‚odego Cydru. Każdy, kto weźmie udziaÅ‚ w caÅ‚odziennej grze miejskiej „LUBELSKI – odkrywamy DNA miasta†ma szansÄ™ na Cydr Lubelski.
– BÄ™dziemy wspólnie poznawać miejskie DNA: odczytywać znaki, nazywać emocje, patrzeć
w przyszÅ‚ość. Stworzymy ogromnÄ… plenerowÄ… GaleriÄ™ Portretu mieszkaÅ„ców miasta. Sprawdzimy siÄ™ w roli sÅ‚ynnych lubelskich sztukmistrzów. Poszukamy koloru, który najlepiej oddaje emocje miasta i wspólnie z mieszkaÅ„cami wybierzemy ich ulubione zakÄ…tki miasta. Z okazji ÅšwiÄ™ta każdy w Lublinie bÄ™dzie mógÅ‚ mieć wÅ‚asny pomnik – zapowiada Agata Domaradzka, Dyrektor Marketingu AMBRA S.A. – Chcemy inspirować do odkrywania Lublina i poznawania jego mieszkaÅ„ców. Podczas ÅšwiÄ™ta uruchomimy jubileuszowÄ… pocztÄ™ specjalnÄ…, by powrócić
do starego, dobrego zwyczaju wysyłania pocztówek. Już dziś warto pomyśleć, jaką treść pozdrowień chcielibyśmy wysłać do nieznajomej osoby.
Zadania pojawiÄ… siÄ™ w 10 różnych punktach miasta. Wieczorem zaÅ› podczas finaÅ‚u ogólnopolskiej trasy koncertowej Cydr Lubelski Spragnieni Lata każdy bÄ™dzie mógÅ‚ spróbować odnaleźć w tÅ‚umie swojÄ… pasujÄ…cÄ… połówkÄ™ jabÅ‚ka i umówić siÄ™ z niÄ… na cydr. Na BÅ‚oniach pod Zamkiem zagrajÄ… Bovska, Iza Lach i Dwa SÅ‚awy oraz gość specjalny – O.S.T.R.
– Bo cydr zbliża i zachÄ™ca do spotkaÅ„. Widzimy siÄ™ na Lubelskim ÅšwiÄ™cie MÅ‚odego Cydru – dodaje Agata Domaradzka.
Cydr Lubelski – lider na poziomie rozpoznawalnoÅ›ci i zakupów w kategorii cydrów, majÄ…cy
ok. 50% udziałów w rynku, w ciągu zaledwie 4 lat stał się synonimem i wzorcem cydru w Polsce. Jego sukces tkwi w naturalnym procesie produkcji. Cydr Lubelski wytwarzany jest ze świeżo tłoczonego soku z polskich jabłek w procesie naturalnej fermentacji. Dzięki temu ma intensywny, orzeźwiający smak. Jest świeży, lekki, pełen przyjemnych, naturalnych bąbelków.
Â
[1] Fragmenty zapisu ulicznej sondy przeprowadzonej przez Radio Freee
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE