Przepisy

Pizza zlota czyli przepis na pyszna pizze! Jadalne zloto, homar marynowany w koniaku, kawior i szkocki losos. Miedzynarodowy Dzien Pizzy!

Pizza zlota czyli przepis na pyszna pizze! Jadalne zloto, homar marynowany w koniaku, kawior i szkocki losos. Miedzynarodowy Dzien Pizzy!
Okragle szalenstwo, czyli swietujemy Miedzynarodowy Dzien Pizzy! Poznaj 5 wskaz?wek, jak ja przyrzadzic. Historia pizza sie toczy Jadalne zloto, homar marynowany w koniaku, kawior i

Okragle szalenstwo, czyli swietujemy Miedzynarodowy Dzien Pizzy!
Poznaj 5 wskaz?wek, jak ja przyrzadzic.

Historia pizza sie toczy
Jadalne zloto, homar marynowany w koniaku, kawior i szkocki losos – takie skladniki znalazly sie na najdrozszej pizzy swiata, kt?ra przygotowal slynny wloski kucharz, Domenico Crolla. I choc te sprzedano za 3 000 dolar?w, z zalozenia pizza byla posilkiem dla ubogich, sprzedawanym na ulicach Neapolu.

Historia pizzy scisle zwiazana jest z tym miastem. Poczatkowo sluzyla neapolitanskim piekarzom do sprawdzania temperatury pieca. W ten spos?b uzyte ciasto nie bylo wyrzucane, lecz trafialo do najbiedniejszych mieszkanc?w. W XVII wieku zostala pokryta sosem: poczatkowo bialym, kt?ry z biegiem czasu zostal zastapiony oliwa z oliwek, serem i pomidorami. Dzis na pizzy mozemy zobaczyc praktycznie wszystkie mozliwe smakolyki.

Wybierz sw?j smak
We Wloszech, ojczyznie pizzy, do jej przyrzadzania i jedzenia podchodzi sie niezwykle powaznie. Przykladowo, polanie jej ketchupem uwaza sie za prawdziwa kulinarna profanacje, podobnie jak jedzenie jej nozem i widelcem! W innych czesciach swiata panuje wieksza swoboda, r?wniez w zakresie tego, z czym pizze jemy. Opr?cz ketchupu mozna polac ja oliwa z oliwek lub sosami, kt?re doskonale podkresla smak potrawy. – Wyb?r mamy duzy – mozemy wybrac sos czosnkowy, serowy, a milosnicy ostrych smak?w na pewno docenia bazujacy na papryczkach chilli sos musztardowo-paprykowy – m?wi Urszula Giza, ekspert firmy Tarsmak, oferujacej m.in. r?znego sosy majonezowe i ketchupy.

Swietuj z pizza
Pizza to posilek, po kt?ry siegamy niezwykle chetnie. Zamawiamy ja w restauracjach, na telefon z dostawa do domu, a gdy czasu jest mniej, kupujemy mrozona, nierzadko dodajac wlasne, ulubione skladniki. Idealnie wpasowuje sie w klimat spotkan ze znajomymi czy imprez. Tak popularne danie doczekalo sie wiec swojego swieta, kt?re przypada wlasnie 9 lutego.

A to już wiesz?  Olej arganowy w kuchni. Drogocenny olej z Maroka. Przepis na Amlou - marokanska nutelle

Pomysl?w na przyrzadzenie tego pysznego, wloskiego dania jest wiele. Kazdy ma swoje sposoby na ciasto, dobranie skladnik?w i sam wypiek. Ponizej pokazujemy kilka wskaz?wek na idealna pizze, kt?rej nie powstydzilby sie najlepszy kucharz z Neapolu:
1) Dobre ciasto musi byc napowietrzone, najlepiej jest wiec wyrobic je i rozciagnac dlonmi – Wlosi robia tak od lat. Jesli jednak nie masz na tyle wprawy, uzyj walka.
2) Chcesz, aby ciasto wyroslo szybciej? Przykryj je sciereczka i odstaw w cieple miejsce
w kuchni, do chwili az podwoi swoja objetosc.

3) Jednym z najlepszych ser?w do pizzy jest dobrze schlodzona i potarta mozzarella – koniecznie dedykowana do pizzy, nie salatkowa. Mozna wymieszac ja r?wniez
z innym z?ltym serem.

4) Jesli chcesz zrobic prawdziwa wloska pizze, unikaj zbyt duzej ilosci dodatk?w: pizza nie powinna uginac sie od ich ciezaru. Najbardziej wyrazisty smak uzyskasz dodajac (opr?cz sosu i sera) 2-3 produkty.

5) Pamietaj o wlasciwej kolejnosci ukladania produkt?w na pizzy – najpierw nakladamy cienka warstwe sosu, potem ser, a na ser pieczarki, szynke i inne dodatki. W ten spos?b mamy gwarancje, ze wilgoc zawarta w dodatkach nie wsiaknie w ciasto i pizza prawidlowo sie wypiecze.

Jesli naszla nas ochota na samodzielne przygotowanie pizzy, warto wypr?bowac przepis na pizze z szynka parmenska, rukola i pomidorkami koktajlowymi, kt?ra poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni – Dw?r Korona Karkonoszy.
Krok 1 – wyr?b ciasto

Skladniki (przepis na ok. 4 porcje):

– 0,5 kg maki pszennej
– 15 g drozdzy
– 1 szklanka letniej wody
– 2 lyzki stolowe oliwy z oliwek
– szczypta cukru
– plaska lyzeczka soli
Make przesiewamy do miski i dodajemy s?l. Do wody dodajemy cukier, drozdze, a nastepnie calosc dobrze mieszamy. Wlewamy roztw?r do maki i odstawimy na 10-15 min, zeby drozdze zaczely pracowac. Po tym czasie powoli wlewamy oliwe, zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrosniecia. Po 10-15 min wyrabiamy ponownie i formujemy kulki. Gdy wyrosna, formujemy placki.

A to już wiesz?  Co trzeba wiedziec o migdalach

Krok 2 – przygotuj sos

Skladniki:

– 1 mala puszka krojonych pomidor?w pelati
– 2 zabki czosnku
– 1 mala lyzeczka oregano
– 1 mala lyzeczka bazylii
– s?l, cukier, pieprz do smaku

Do pomidor?w wciskamy przez praske czosnek, dodajemy do smaku przyprawy i dokladnie mieszamy. Warto sos przygotowac pare godzin wczesniej, zeby ziola uwolnily sw?j smak.

Krok 3 – upiecz pizze

Skladniki (na 1 pizze):

– garsc startego sera z?ltego
– 8-10 plasterk?w szynki parmenskiej
– 10 pomidork?w koktajlowych
– 1 garsc swiezej rukoli
– sos czosnkowy marki Tarsmak

Na cienko wsmarowanej olejem blaszce rozkladamy placek pizzy. Smarujemy go sosem pomidorowym (ok. 2 lyzki stolowe), posypujemy serem z?ltym, na ser kladziemy szynke parmenska i pomidorki koktajlowe przekrojone na pol. Najlepiej ulozyc je przekrojona czescia do g?ry, zeby zawarta w nich wilgoc odparowala, a nie wniknela w ciasto. Posypujemy po wierzchu odrobina sera. Tak przygotowana pizze pieczemy w piekarniku
w 330°C przez 10 min. Jezeli nasz piekarnik nie osiaga takiej temperatury, wydluzamy czas pieczenia. Na upieczona pizze rozkladamy rukole i polewamy sosem czosnkowym Tarsmak.

Smacznego!

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy