Wiadomości branżowe

Rezygnacja ze spożywania mięsa może zmniejszyć ślad węglowy nawet o 73 proc. Korzystne dla zdrowia i środowiska jest stosowanie diety planetarnej

Nadmiar gazów cieplarnianych powoduje globalne ocieplenie i prowadzi do kryzysu klimatycznego. Na emisjÄ™ CO2 wpÅ‚yw ma m.in to, co jemy, jakie produkty spożywcze najczęściej wkÅ‚adamy do wózka z zakupami, z jakich

Nadmiar gazów cieplarnianych powoduje globalne ocieplenie i prowadzi do kryzysu klimatycznego. Na emisjÄ™ CO2 wpÅ‚yw ma m.in to, co jemy, jakie produkty spożywcze najczęściej wkÅ‚adamy do wózka z zakupami, z jakich Å›rodków transportu korzystamy, a także czy dbamy o oszczÄ™dzanie energii i wody. Eksperci szacujÄ…, że dieta wysokomiÄ™sna generuje nawet 2,5 raza wiÄ™kszy Å›lad wÄ™glowy niż roÅ›linna. Dlatego też ekoedukatorka Paulina Górska zachÄ™ca do tego, by ograniczyć w swoim codziennym menu miÄ™so i produkty odzwierzÄ™ce, a zastÄ…pić je roÅ›linnymi zamiennikami. Dobrym rozwiÄ…zaniem jest dieta planetarna.

SpecjaliÅ›ci wskazujÄ…, że 25–30 proc. emisji gazów cieplarnianych wynikajÄ…cych z dziaÅ‚alnoÅ›ci czÅ‚owieka pochodzi wÅ‚aÅ›nie z produkcji i dystrybucji żywnoÅ›ci. Dlatego też nasza dieta ma znaczÄ…cy wpÅ‚yw na zmiany klimatu. Warto wziąć pod uwagÄ™ to, że różne produkty żywnoÅ›ciowe wytwarzajÄ… różne iloÅ›ci gazów cieplarnianych, a wiÄ™c każdy czÅ‚owiek dokonujÄ…c Å›wiadomych wyborów, może na bieżąco korygować indywidualny Å›lad wÄ™glowy. Dla przykÅ‚adu: spożywanie 100 g biaÅ‚ka z woÅ‚owiny produkuje 167 razy wiÄ™cej gazów cieplarnianych niż jedzenie 100 g biaÅ‚ka z orzechów.

– Dieta wege na pewno mniej wpÅ‚ywa na klimat aniżeli taka, która jest oparta w dużej mierze o produkty odzwierzÄ™ce, miÄ™so czy nabiaÅ‚. WedÅ‚ug jednego z nowych badaÅ„ przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Oxfordzie wynika, że przejÅ›cie na dietÄ™ roÅ›linnÄ… i znaczne ograniczenie produktów odzwierzÄ™cych może zmniejszyć nasz Å›lad wÄ™glowy nawet o 73 proc., a wiÄ™c to jest bardzo dużo – mówi agencji Newseria Lifestyle Paulina Górska, ekoedukatorka, ekspertka ds. zrównoważonego rozwoju.

Naukowcy, a także wiele instytucji zajmujÄ…cych siÄ™ ochronÄ… Å›rodowiska zachÄ™cajÄ… wiÄ™c do ograniczania spożycia miÄ™sa i do przechodzenia na dietÄ™ roÅ›linnÄ…, wskazujÄ…c wÅ‚aÅ›nie, że jest to jeden z bardzo ważnych czynników, które mogÄ… nam pomóc w spowolnieniu zmian klimatu. Zmiana sposobu żywienia na wegateriaÅ„ski wiąże siÄ™ również ze zmniejszeniem zużycia wody w przemyÅ›le spożywczym.

A to już wiesz?  Robert Janowski planuje w tym roku wydac dwie plyty. Jedna z coverami, a druga autorska

– Produkcja 1 kg woÅ‚owiny to jest nawet 15 tys. l wody, natomiast produkty roÅ›linne nie wymagajÄ… aż tyle wody. Generalnie hodowla miÄ™sa to jest nawet 18 proc. antropogenicznych gazów cieplarnianych. I kiedy zastanawiamy siÄ™ nad tym, w jaki sposób my jako konsumenci możemy realnie wpÅ‚ynąć na to, żeby zmniejszać nasz negatywny wpÅ‚yw na Å›rodowisko, to wÅ‚aÅ›nie to ograniczenie miÄ™sa i przejÅ›cie na dietÄ™ roÅ›linnÄ… jest jednym z najważniejszych elementów – mówi Paulina Górska.

Jak podkreÅ›la, zmiana nawyków żywieniowych wymaga czasu, cierpliwoÅ›ci i determinacji. Dlatego też warto wyznaczać sobie poszczególne cele i systematycznie do nich dążyć.

– Aby zacząć naszÄ… przygodÄ™ z dietÄ… roÅ›linnÄ…, to w wyniku wÅ‚asnych doÅ›wiadczeÅ„ polecam metodÄ™ maÅ‚ych kroków, czyli nie przechodzimy od razu na dietÄ™ wegaÅ„skÄ…, chociaż być może dla niektórych również jest to jakieÅ› rozwiÄ…zanie, ale staramy siÄ™ przede wszystkim ograniczać miÄ™so. Nazywa siÄ™ to fleksitarianizmem. JeÅ›li wiÄ™c codziennie jemy miÄ™so, co jest w sumie dosyć czÄ™ste w Polsce, to możemy sobie wybrać jeden dzieÅ„ w tygodniu, np. bezmiÄ™sny poniedziaÅ‚ek czy wtorek, kiedy staramy siÄ™ tego miÄ™sa nie jeść. I myÅ›lÄ™, że to jest pierwszy dobry krok – mówi ekoedukatorka.

Warto też rozglÄ…dać siÄ™ za zdrowymi zamiennikami miÄ™sa i zamiast jeść na mieÅ›cie fast foody, samemu w domu komponować peÅ‚nowartoÅ›ciowe, zbilansowane i odżywcze posiÅ‚ki.

– Już w coraz bardziej przystÄ™pnych cenach sÄ… dostÄ™pne produkty, które sÄ… alternatywami dla produktów odzwierzÄ™cych. To sÄ… m.in. roÅ›linne kieÅ‚baski, roÅ›linne burgery, ale też produkty, które sÄ… nieprzetworzone, bo warto pamiÄ™tać o tym, że te alternatywne produkty nie zawsze majÄ… dobry skÅ‚ad i trzeba też na to zwracać uwagÄ™. Ale np. hummus, roÅ›linne mleko czy też tofu oczywiÅ›cie jak najbardziej mogÄ… nam pomóc w przechodzeniu na dietÄ™ roÅ›linnÄ… – podkreÅ›la Paulina Górska.

A to już wiesz?  Anna Dereszowska: W programie "Mali Giganci" nikogo do niczego sie nie zmusza, wszystkie dzieci bawia sie swietnie. Jest kilka duzych talent?w

Na podstawie analizy różnych badaÅ„ ekspertka zauważa, że Polacy spożywajÄ… zdecydowanie za dużo miÄ™sa.

– Åšrednio na jednego Polaka rocznie przypada nawet 65–70 kg zjadanego miÄ™sa. Natomiast wedÅ‚ug zaleceÅ„ tygodniowo powinniÅ›my zjadać miÄ™dzy 350 g a 500 g miÄ™sa czerwonego i przetworów miÄ™snych, wiÄ™c to jest jakiÅ› wyznacznik. Niestety tego miÄ™sa jemy znacznie wiÄ™cej, wiÄ™c jest to przestrzeÅ„, która na pewno wymaga pracy i ograniczeÅ„ z naszej strony. Natomiast oczywiÅ›cie jest to też trudne, dlatego ten proces zmiany nawyków żywieniowych pewnie bÄ™dzie trwaÅ‚ w Polsce lata – mówi.

Tych wszystkich, którzy chcÄ… ograniczyć swój negatywny wpÅ‚yw na klimat, Paulina Górska zachÄ™ca do zwrócenia siÄ™ ku diecie planetarnej. ZostaÅ‚a ona opracowana przez naukowców w ramach zespoÅ‚u The EAT-Lancet Commission. Ten sposób żywienia jest nie tylko korzystny dla naszego zdrowia, ale również dla Å›rodowiska.

– To jest taka dieta, w której powinniÅ›my siÄ™ przede wszystkim skoncentrować na jedzeniu warzyw i owoców, ale też produktów peÅ‚noziarnistych, takich jak np. kasze. Istotne jest również to, że powinniÅ›my jeść nawet o poÅ‚owÄ™ wiÄ™cej produktów strÄ…czkowych i orzechów, aniżeli obecnie w Polsce siÄ™ spożywa. PowinniÅ›my natomiast jeść mniej miÄ™sa. Jak sobie wizualizujemy talerz, to produktów odzwierzÄ™cych jest tylko niewielki udziaÅ‚. OczywiÅ›cie trzeba też ograniczyć cukier i produkty przetworzone. WiÄ™c myÅ›lÄ™, że to jest też dobry kierunek – dodaje ekoedukatorka.

Aby ograniczyć emisje pochodzÄ…ce z transportu i przetwórstwa żywnoÅ›ci, trzeba unikać produktów przewożonych drogÄ… powietrznÄ…. Transport krótkodystansowym samolotem emituje bowiem okoÅ‚o 1700 g COâ‚‚/km na każdÄ… tonÄ™ Å‚adunku. Warto też zrezygnować z produktów przetworzonych, ponieważ ich przetwarzanie i pakowanie również pochÅ‚ania mnóstwo energii.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy