Choc niemal kazdy czlowiek cierpi na niedob?r kwasu foliowego, to jednak jego brak jest najbardziej niebezpieczny dla kobiet w ciazy, bo moze spowodowac nieodwracalne wady plodu. Ginekolodzy radza wiec przyszlym matkom, zeby planujac potomstwo, regularnie przyjmowaly tzw. aktywne foliany, kt?re sa najlepiej wchlaniane przez organizm. 50 proc. kobiet ma bowiem problemy z absorpcja tych zwiazk?w. Wazna jest r?wniez odpowiednia dieta.
Kwas foliowy pozytywnie wplywa na prace m?zgu i ukladu nerwowego, decyduje o dobrym samopoczuciu psychicznym, ma dzialanie antynowotworowe, a takze reguluje wzrost, funkcjonowanie i podzial kom?rek, dlatego jest szczeg?lnie polecany kobietom planujacym ciaze.
– Poloznicy i ginekolodzy wskazuja na bardzo scisly zwiazek niedoboru folian?w z ryzykiem wystepowania ciezkich wad wrodzonych u noworodk?w, mowa tu o wadach otwartych cewy nerwowej. Z racji tego, ze te wady powstaja w bardzo wczesnym okresie organogenezy, czyli wtedy, kiedy pacjentka czesto jeszcze nie wie, ze jest w ciazy, trzeba zlikwidowac ten niedob?r duzo wczesniej, zanim pacjentka zajdzie w ciaze – m?wi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle prof. Tomasz Paszkowski, ginekolog.
Zdaniem prof. Paszkowskiego rozpoczecie przyjmowania folian?w po dodatniej pr?bie testu ciazowego to juz zdecydowanie za p?zno. Dziecko moze urodzic sie z bezm?zgowiem lub przepuklina oponowo-m?zgowa. Niedob?r kwasu foliowego powinien byc regularnie uzupelniany przez kilka miesiecy przed zajsciem w ciaze.
– Niedob?r wynika stad, ze to jest zwiazek chemiczny, kt?ry praktycznie nie jest w og?le produkowany przez organizm ludzki. Jest mn?stwo r?znych roslinnych zr?del kwasu foliowego. Najwieksza zawartosc folian?w mamy w zielonych warzywach, takich jak brokuly, szpinak czy brukselka. Ale problem polega na tym, ze absorpcja tych folian?w ze zr?del pokarmowych jest bardzo ograniczona – tlumaczy prof. Tomasz Paszkowski.
zeby zapewnic odpowiedni rezerwuar folian?w, trzeba by codziennie zjadac okolo 1 kg szpinaku, a to po prostu jest niemozliwe. Co wiecej, lekarze podkreslaja, ze nawet polowa kobiet ma uposledzone wchlanianie kwasu foliowego.
– Stad idea, zeby siegac po preparaty tzw. aktywnych folian?w, czyli te, kt?re wchlaniaja sie nawet w przypadku posiadania mutacji genetycznej odpowiedzialnej za gorsze przyswajanie kwasu foliowego. I takie produkty sa juz na rynku polskim, to jest metafolina i od niedawna r?wniez najnowszej generacji aktywny folian, czyli actifolina – podkresla prof. Tomasz Paszkowski.
Zgodnie z zaleceniami zywieniowymi dzienne dawki folian?w, czyli kwasu foliowego i jego pochodnych, zaleza od wieku i plci. U os?b doroslych zapotrzebowanie wynosi 400 mcg, u kobiet karmiacych – 500 mcg, a u kobiet w ciazy – 600 mcg.
Kazda kobieta planujaca ciaze i bedaca w ciazy powinna przyjmowac 400 mcg kwasu foliowego w celu zmniejszenia ryzyka wad cewy nerwowej u dziecka. Jednoczesnie ginekolodzy wskazuja, ze najlepsza ochrone daje stosowanie zlozonych zr?del folian?w, czyli preparat?w, kt?re zawieraja w swoim skladzie obok rekomendowanej dawki kwasu foliowego takze aktywna forme folianu.
Poza odpowiednia suplementacja wazna jest takze zbilansowana dieta. nšr?dlem kwasu foliowego sa przede wszystkim: szpinak, brokuly, salata, szparagi, jajka, watroba cieleca i wieprzowa, fasola, soja, soczewica, otreby pszenne oraz pomidory, cytrusy i awokado.