Data publikacji: 2020-11-26
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Słodycze na odporność
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Okres jesienno-zimowy, który pokrywa się z sezonem na grypę i przeziębienia, zawsze wzmaga naszą prozdrowotną czujność.
Okres jesienno-zimowy, który pokrywa się z sezonem na grypę i przeziębienia, zawsze wzmaga naszą prozdrowotną czujność. Teraz, podczas pandemii to kwestia najważniejsza. Zazwyczaj poprawiamy odporność organizmu witaminowym suplementami. Warto jednak przede wszystkim zwrócić uwagę na to, co jemy. Ponieważ nawet słodycze można aplikować tak mądrze, by były jak lekarstwo.
Standardowo na wzmocnienie systemu immunologicznego zaleca się kwas askorbinowy, czyli starą, dobrą witaminę C. Lekarze, w tym nieżyjący już noblista Linus Pauling, utrzymują, że jej profilaktyczne przyjmowanie zmniejsza ryzyko zachorowań nawet o połowę. Zaraz po niej wymieniają witaminę A, E, D, całą grupę B, do tego kwas foliowy i mikroelementy takie jak: żelazo, cynk i selen.
Jagodowa bomba witaminowa
Sama jest gorącą zwolenniczką owoców jagodowych, które są istną witaminową bombą. Maliny, jeżyny, żurawina, borówki, truskawki zawierają m.in. witaminy C, A, B, różne składniki mineralne, beta-karoten, kwas foliowy oraz polifenole. Mają działanie przeciwzapalnie i bakteriobójcze. Zalecane są w przypadku przeziębienia czy przemęczenia, ponieważ podnoszą odporność. Na ich bazie robionych jest wiele syropów i medycznych suplementów. Najlepiej jednak jeść je w czystej postaci. W Fit Cake można je znaleźć w deserach w słoiczkach, w bezglutenowych tortach i ciastach.
Åakocie z warzyw
Królową później jesieni jest dynia. Warzywo to, przez wiele lat niedoceniane, wraca do łask i warto wprowadzić je do swojej diety. Pomarańczowy kolor zawdzięcza beta-karotenowi, który m.in. zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych, zalecany jest na zwiększenie odporności, odkwaszające organizm i obniża poziom złego cholesterolu. Dynia jest niskokaloryczna. 100 gramów to tylko 26 kcal. Bez obaw mogą ją jeść osoby na diecie odchudzającej. Znakomicie nadaje się też do wyrobu łakoci, ponieważ nie traci swoich właściwości podczas obróbki termicznej. Hitem w Fit Cake jest torcik dyniowy, aromatyzowany cynamonem. Z kolei przyprawa ta działa przeciwzapalnie, obniża poziom cukru we krwi, a także przyspiesza metabolizm. Do swoich ciast Fit Cake z upodobaniem dodaje kurkumę, która doskonale sprawdza się w walce z chorobotwórczymi bakteriami, wirusami i grzybami.
– Z warzyw naszym ulubionym jest jednak szpinak, stanowiÄ…cy doskonaÅ‚e źródÅ‚o potasu, żelaza i kwasu foliowego – zdradza Ewelina ChoiÅ„ska z Fit Cake. – ZawierajÄ… go nasze koktajle odżywcze. Codziennie oferujemy dwa różne smaki. Na wzmocnienie odpornoÅ›ci szczególnie polecamy zielony ze szpinakiem i kiwi oraz jagodowy.
Byle bez cukru
Fit Cake to wywodząca się z Białegostoku, ogólnopolska sieć niecukierni oferująca łakocie m.in dla cukrzyków, osób chorych na celiakię, zmagających się z otyłością, aktywnych fizycznie, a także tych, którzy po prostu postanowili się zdrowo odżywiać.
– W Å›wiecie, gdzie je siÄ™ oczyma, gdzie na każdym kroku widzi siÄ™ fotosy z apetycznymi ciasteczkami i kuszÄ…cÄ… czekoladÄ…, trudno odmówić sobie w ogóle sÅ‚odkich przyjemnoÅ›ci. ZresztÄ…, jesieniÄ… czÄ™sto dopada nas spadek nastroju i nie ma w tym nic zÅ‚ego, jeÅ›li poprawimy sobie humor czymÅ› sÅ‚odkim, dogodzimy sobie. Od dawna wiadomo, że stres osÅ‚abia caÅ‚y organizm. PamiÄ™tajmy jednak, że zawsze mamy wybór. Jest on teraz ogromny i zawsze możemy siÄ™gnąć po coÅ›, co nie zawiera cukru, ma zdrowy, zbilansowany skÅ‚ad i odpowiedniÄ… ilość kalorii – przekonuje Ewelina ChoiÅ„ska.
Fit Cake wypowiedziaÅ‚o wojnÄ™ wszechobecnemu w naszej diecie cukrowi, którego przeciÄ™tny Polak zjada rocznie – jak podaÅ‚o w 2019 roku Ministerstwo Zdrowia – ponad 40 kg. To o 11 kilo wiÄ™cej niż 10 lat temu. Najczęściej jest to cukier ukryty w wysokoprzetworzonych wyrobach np. hamburgerach, pÅ‚atkach Å›niadaniowych, pieczywie itd. Pierwsza wiÄ™c zasada obowiÄ…zujÄ…ca w sieci Fit Cake, liczÄ…cej już 20 lokali to “zero cukruâ€.
– Poza tym, że uzależnia, ma on też swój wkÅ‚ad w osÅ‚abienie odpornoÅ›ci. Cukier staje siÄ™ pożywkÄ… dla grzybów i drożdży w jelitach, które osÅ‚abiajÄ… system immunologiczny organizmu – dodaje współwÅ‚aÅ›cicielka Fit Cake.
W niecukierni ciasta i desery sÅ‚odzone sÄ… zdrowszymi zamiennikami – erytrolem lub ksylitolem. Wykorzystywana jest też naturalna owocowa sÅ‚odycz np. z suszonych daktyli. Wielu klientów zauważa z czasem, że robi to wielkÄ… różnicÄ™. Na plus dla zdrowia.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE