Data publikacji: 2017-09-12
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Szef kuchni z Krakowa w półfinale międzynarodowego konkursu kulinarnego!
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Miłosz Grabowski, szef kuchni restauracji Pod Różą w Krakowie, znalazł się w gronie półfinalistów tegorocznej edycji SPYC, globalnego konkursu dla młodych talentów sztuki kulinarnej.

Krakowska osobowość
Miłosz Grabowski może pochwalić się imponującym, międzynarodowym doświadczeniem. Młody szef kuchni w ciągu kilku ostatnich lat gotował w takich miejscach, jak np. należąca do Gordona Ramsaya restauracja Pétrus w Londynie, Spondi Restaurant w Atenach czy londyńska The Greenhouse.
Potrawa, która została przygotował w ramach konkursu, to wędzona pierś z kaczki z musem o smaku barszczu podawana z konfitowanymi serduszkamiu i sałatkąz buraków i dukkah. „W kuchni najbardziej cenię sobie różnorodność. W mojej opinii, dobry szef kuchni to osoba niezwykle zmotywowana, stale poszukująca wyzwań w swojej pracy oraz stawiająca jakość dań na pierwszym miejscu†– komentuje Grabowski.
WyjÄ…tkowe jury z polskim akcentem
S.Pellegrino Young Chef to międzynarodowy konkurs dla młodych Szefów Kuchni – utalentowanych  i skupionych w swojej pracy nie tylko na smaku, ale i na wyglądzie oraz sposobie podania potrawy. Inicjatywa, w pełni wpisująca się w misję marki S.Pellegrino, ma na celu wspieranie ich rozwoju, jak również – rozwój wysokiej klasy gastronomii –  fine dining.
Konkurs skÅ‚ada siÄ™ z kilku etapów i rozpoczyna siÄ™ zÅ‚ożeniem aplikacji wraz z opisem stworzonego przez szefa kuchni dania. Podczas półfinaÅ‚u odbywajÄ…cego siÄ™ w październiku w Warszawie, PolskÄ™ bÄ™dzie reprezentować jeszcze trzech wyjÄ…tkowych szefów kuchni: Åukasz WÄ…cirz z restauracji Avocado w Poznaniu, Marcin Popielarz z restauracji BiaÅ‚y Królik w Gdyni oraz Jan KilaÅ„ski z restauracji Główna Osobowa, również w Gdyni. Uczestników oceniać bÄ™dzie piÄ™cioosobowe jury, w którym zasiadajÄ…  wybitni szefowie kuchni z kilku krajów, m.in. Wojciech Modest Amaro, szef kuchni Atelier Amaro pierwszej restauracji w Polsce odznaczonej gwiazdkÄ… Michelin.
 Jestem bardzo zadowolony, że z 10 półfinalistów, prawie połowa to Polacy. To dowodzi, że nasza gastronomia jest na właściwej drodze i angażują się w nią odpowiednie osoby – chętne do doskonalenia swoich umiejętności i polskiej sztuki kulinarnej. Potwierdza to ciągły rozwój – widoczny zarówno wśród kucharzy, jak i konsumentów – który pokazuje, że idziemy w dobrym kierunku†– mówi Amaro.
Zwycięzca, którego poznamy w październiku, weźmie udział w finale, który odbędzie się w czerwcu 2018 r. w Mediolanie.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE