Aktualności LIFESTYLE Styl życia

Tradycja powraca na świąteczne stoły

Tradycja powraca na świąteczne stoły
Choć trend zdrowego odżywania oraz czerpania kulinarnego z różnych stron świata coraz mocniej odciska swoje piętno na naszej kuchni, w święta Bożego Narodzenia stawiamy jednak na

Data publikacji: 2018-12-17
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Tradycja powraca na świąteczne stoły
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE

Choć trend zdrowego odżywania oraz czerpania kulinarnego z różnych stron świata coraz mocniej odciska swoje piętno na naszej kuchni, w święta Bożego Narodzenia stawiamy jednak na tradycję.

Tradycja powraca na świąteczne stoły Styl życia, LIFESTYLE - Choć trend zdrowego odżywania oraz czerpania kulinarnego z różnych stron świata coraz mocniej odciska swoje piętno na naszej kuchni, w święta Bożego Narodzenia stawiamy jednak na tradycję.

Wielu z nas – podróżujÄ…c po różnych krajach – poznawaÅ‚o nie tylko kulturÄ™ i tradycjÄ™ danego regionu, ale również jego kuchniÄ™. Zebrane w ten sposób inspiracje przenoszono na polskie stoÅ‚y. W wielu domach przestaÅ‚y królować schabowe i popularne „pomidorówki”, coraz chÄ™tniej zastÄ™powane przez risotto, paelle czy quiche. RosÅ‚a również Å›wiadomość Polaków odnoÅ›nie zdrowego odżywania. Wybieranie eko produktów, nurt wegetariaÅ„ski czy wegaÅ„ski przestaÅ‚y być postrzegane w kategorii chwilowej mody. Do bogatej mozaiki oczekiwaÅ„ smakowych rodaków można również dorzucić potrawy bez zawartoÅ›ci glutenu, laktozy czy cukru. Co ważne, wedÅ‚ug raportu PMR „Rynek HoReCa w Polsce 2017. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2017-2022” blisko 13 proc. respondentów (głównie kobiety i osoby po 55. roku życia) wyraźnie zadeklarowaÅ‚o stosowanie odpowiedniej diety – w tym 9 proc. stanowiÅ‚y osoby, bÄ™dÄ…ce na diecie wykluczajÄ…cej.

O ile na co dzień preferencje smakowe Polaków podążają za aktualnymi, światowymi trendami, o tyle w okresie Świąt Bożego Narodzenia trzymamy się jednak sprawdzonych przepisów. „Jeszcze kilka lat temu wydawało się, że kuchnia świąteczna nie zdoła się oprzeć wpływom nowej „fali” kulinarnej. Potrawy w wersji molekularnej oraz nowe wariacje tradycyjnych dań podbijały serca i podniebienia wielu rodaków. Ostatnio jednak coraz bardziej widoczny jest odwrót na rzecz klasycznych pozycji wigilijnych” – przekonuje Bartłomiej Czerwiński, właściciel Restauracji Merliniego.

Tradycja i region
Co króluje zatem na naszych Å›wiÄ…tecznych stoÅ‚ach? Okazuje siÄ™, że mimo wielu inspiracji zagranicznymi kuchniami, w Å›wiÄ™ta Bożego Narodzenia najchÄ™tniej – w tradycyjnej formie – spożywamy karpia, pierogi i kapustÄ™ z grzybami. I nawet fakt, że sÄ… to najbardziej czasochÅ‚onne dania, przy coraz szybszym trybie życia i rosnÄ…cym deficycie wolnego czasu nie sÄ… w stanie zniechÄ™cić nas do tych potraw. „Warto jednak w tym miejscu podkreÅ›lić, że choć znów na piedestale stoi „region”, to z pewnoÅ›ciÄ… nie możemy tu zapominać o stale rosnÄ…cej liczbie osób bÄ™dÄ…cych czy to na diecie zdrowotnej, czy też wykluczajÄ…cej" – podkreÅ›la BartÅ‚omiej CzerwiÅ„ski.

A to już wiesz?  Ostatkowe „must have” w wydaniu Delecty

Czy „nowe” zyska zwolenników?
Powrót do tradycji nie musi jednak oznaczać całkowitego zerwania z kuchenną innowacją. Pomimo, że wybierane są zazwyczaj tradycyjne wersje świątecznych dań, możliwe są przecież także ich alternatywne wersje. „Boże Narodzenie to bardzo dobry czas dla tych wszystkich, którzy chcą spróbować czegoś innego i nieco poeksperymentować. I tak karpia zastąpić może sandacz w białym winie, a tradycyjne pierogi z kapustą te z farszem z dzika" – dodaje Bartłomiej Czerwiński.

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Tradycja powraca na świąteczne stoły Styl życia, LIFESTYLE - Choć trend zdrowego odżywania oraz czerpania kulinarnego z różnych stron świata coraz mocniej odciska swoje piętno na naszej kuchni, w święta Bożego Narodzenia stawiamy jednak na tradycję.
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy