Aktualności LIFESTYLE Styl życia

Warsztaty „zero waste” w Parku Śląskim

Warsztaty „zero waste” w Parku Śląskim
15 czerwca w Parku Śląskim odbędą się drugie warsztaty o tematyce „zero waste” prowadzone przez IKEA Katowice. Wydarzenie jest bezpłatne i odbywa się w ramach organizowanych w Rosarium „Śniadań na

Data publikacji: 2019-06-14
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Warsztaty „zero waste” w Parku Śląskim
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE

15 czerwca w Parku Śląskim odbędą się drugie warsztaty o tematyce „zero waste” prowadzone przez IKEA Katowice. Wydarzenie jest bezpłatne i odbywa się w ramach organizowanych w Rosarium „Śniadań na trawie”.

Warsztaty „zero waste” w Parku Śląskim Styl życia, LIFESTYLE - 15 czerwca w Parku Śląskim odbędą się drugie warsztaty o tematyce „zero waste” prowadzone przez IKEA Katowice. Wydarzenie jest bezpłatne i odbywa się w ramach organizowanych w Rosarium „Śniadań na trawie”.

Już w najbliższą sobotę w Parku Śląskim odbędą się drugie warsztaty o tematyce „zero waste”. 15 czerwca podczas spotkania prowadzonego przez IKEA Katowice dowiemy się o ekologicznych skutkach marnowania żywności oraz poznamy proste recepty, jak temu przeciwdziałać. Wydarzenie jest bezpłatne i odbywa się w ramach organizowanych w Rosarium „Śniadań na trawie”.

Każdego dnia wyrzucamy ogromne ilości jedzenia. Raport przygotowany przez Federację Polskich Banków Żywności[1] wskazuje, że do marnowania jedzenia przyznaje się niemal połowa Polaków. Wśród najczęstszych powodów wymienia się zbyt duże i nieprzemyślane zakupy, a także brak pomysłu na wykorzystanie produktów zalegających w lodówce. Tony żywności lądujące na wysypiskach niosą za sobą niestety nie tylko finansowe, ale i ekologiczne straty, chociażby w postaci wytwarzanych przy jej rozkładzie gazów cieplarnianych.

O niewymagających nakładów finansowych i bezpiecznych dla środowiska rozwiązaniach, pozwalających ograniczyć marnowanie jedzenia, będzie można posłuchać w najbliższą sobotę w Rosarium Parku Śląskiego. Przedstawiciele IKEA Katowice opowiedzą o „Kuchennym zero waste, czyli prostych sposobach na niemarnowanie żywności”. Uczestnicy warsztatów dowiedzą się też, jak IKEA przeciwdziała wyrzucaniu jedzenia w swoich restauracjach.

– Zanim rozpocznie siÄ™ nasze kolejne spotkanie chciaÅ‚abym PaÅ„stwu bardzo podziÄ™kować za obecność na pierwszych warsztatach i oczywiÅ›cie serdecznie zaprosić do Rosarium w najbliższÄ… sobotÄ™. 15 czerwca w Parku ÅšlÄ…skim ponownie poruszÄ™ kwestiÄ™ filozofii „zero waste”. Opowiem o prostych sposobach na niemarnowanie jedzenia, dziÄ™ki którym można zaoszczÄ™dzić pieniÄ…dze oraz zadbać o planetÄ™ – mówi Roksana Jurczyk, Kierownik Marketingu w IKEA Katowice.

Bezpłatne warsztaty „Kuchenne zero waste, czyli proste sposoby na niemarnowanie żywności” są otwarte dla wszystkich i odbędą się 15 czerwca o godzinie 10:00 w Rosarium Parku Śląskiego. Będzie to doskonała okazja do wysłuchania cennych, proekologicznych wskazówek oraz relaksu w strefie zaaranżowanej przy użyciu mebli oraz akcesoriów IKEA.

A to już wiesz?  Czeski piwny piÄ…tek z markÄ… Kozel

 

[1] Polska Federacja Banków Żywności – Nie Marnuję Jedzenia 2018, https://bankizywnosci.pl/wp-content/uploads/2018/10/Przewodnik-do-Raportu_FPBZ_-Nie-marnuj-jedzenia-2018.pdf.

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Warsztaty „zero waste” w Parku Śląskim Styl życia, LIFESTYLE - 15 czerwca w Parku Śląskim odbędą się drugie warsztaty o tematyce „zero waste” prowadzone przez IKEA Katowice. Wydarzenie jest bezpłatne i odbywa się w ramach organizowanych w Rosarium „Śniadań na trawie”.
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy