Data publikacji: 2020-10-01
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Z kanapki na… deskę. Czyli w jaki sposób przygotować deskę serów?
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Deska serów coraz częściej gości na naszych stołach. We Francji, skąd pochodzi, podaje się ją po głównym daniu, a przed deserem. W Polsce – króluje często po prostu jako jeden z dodatków do wina, podczas wieczoru ze znajomymi lub rodziną.

Deska serów coraz częściej gości na naszych stołach. We Francji, skąd pochodzi, podaje się ją po głównym daniu, a przed deserem. W Polsce – króluje często po prostu jako jeden z dodatków do wina, podczas wieczoru ze znajomymi lub rodziną. W jaki sposób zgodnie ze sztuką należy ją jednak przygotować? Dziś odpowiadamy na 6 najpopularniejszych pytań związanych z przygotowywaniem deski serów. Zapraszamy do lektury!
Na czym podawać sery?
W klasycznej wersji należy podawać je na drewnianej desce, specjalnie do tego przeznaczonej. Jeśli jednak nie posiadamy jej w domu, śmiało można wykorzystać poniższe propozycje:
– deskÄ™ do krojenia,
– blachÄ™ do pieczenia,
– marmurowÄ… deskÄ™ do ciasta.
Czy wszystkie sery powinny należeć do podobnej „rodzinyâ€, czy też lepiej jest połączyć kontrastowe smaki?
Kontrastowe rodzaje sera są bardzo prostym sposobem na podkreślenie wyjątkowych nut, które wpływają na profil smakowy produktu, a także zapewniają wyjątkowo satysfakcjonujące doznania.
Na przykład, jeśli jeden ser ma lekką i gładką konsystencję o czystym i pikantnym profilu smakowym, inny ser może być bardziej kruchy z delikatną nutą orzechów.
Nie trzeba jednak decydować siÄ™ na same przeciwieÅ„stwa. JeÅ›li kochasz ser brie i chcesz podnieść swoje doznania na wyższy poziom – przygotuj talerz zÅ‚ożony z trzech do piÄ™ciu różnych serów w rumianej skórce i badaj ich smak, odkrywajÄ…c niuanse miÄ™dzy poszczególnymi odmianami.
W jakiej temperaturze powinno podawać się sery?
– Serwowanie talerza serów w temperaturze pokojowej to najlepszy sposób na uzyskanie maksymalnego smaku. W przypadku twardego sera, należy wyjąć go z lodówki godzinÄ™ przed podaniem, a bardziej miÄ™kkie sery wyÅ‚ożyć pół godziny wczeÅ›niej – tÅ‚umaczy Ewa PoliÅ„ska z MSM MoÅ„ki.
Jakie sery można umieścić na desce serów?
Zaleca się wybranie 3-5 serów. Warto wybrać odmiany, które obejmują całe spektrum serów pod względem tekstury i smaku. Oto pomysł, jakie rodzaje serów można wybrać:
Mieszanka tekstur sera – co najmniej jeden miÄ™kki ser (jak brie), jeden twardy ser (jak parmezan) i jeden kruchy ser (jak ser bleu).
Mieszanka skrajnych smaków- połączenie intensywnych w smaku serów z łagodnymi, maślanymi (np. z serem Gouda od MSM Mońki).
Różnorodność kolorów i ksztaÅ‚tów – połączenie serów holenderskich, brie oraz serów wÅ‚oskich – dziÄ™ki temu deska bÄ™dzie prezentowaÅ‚a siÄ™ bardziej interesujÄ…co i Å‚adniej.
Co jeszcze może znaleźć się na desce serów?
Do naszej deski serów warto dodać więcej smaków, tekstur, aromatów i kolorów!
Oto kilka sugestii dotyczących wszystkich kategorii innych niż ser, które można uwzględnić:
Dodatki mięsne/słone: prosciutto, salami, kiełbasa, oliwki, marynowane serca karczochów, pikle.
PrzekÄ…ski: orzechy, pestki, krakersy, ciastka, chrupiÄ…ce paluszki chlebowe, chipsy serowe.
Dodatki słodkie: suszone morele, kostki czekolady, migdały w czekoladzie, suszone mango.
Owoce: winogrona, plasterki pomarańczy, miąższ granatu, wiśnie, truskawki, jagody.
Warzywa: pomidory koktajlowe, papryka w plasterkach, warzywa blanszowane (szparagi, brokuły itp.).
Przyprawy: ziarnista musztarda, chutney, miód, ostry sos, dżemy, salsa, miód pesto.
Ozdoby: gałązki rozmarynu, liście szałwii, gałązki pietruszki.
A czy sery faktycznie są zdrowe i warto je jeść?
– Przede wszystkim sery sÄ… bogatym źródÅ‚em biaÅ‚ka, które jest podstawowym budulcem naszego organizmu. ZawierajÄ… duże iloÅ›ci wapnia i fosforu, biorÄ…cych udziaÅ‚ w budowie koÅ›ci i zÄ™bów. Sery cechuje także wysoki poziom witaminy D i K2, kierujÄ…cych wapÅ„ do koÅ›ci oraz witaminy A, B1, B2, B12. Dobrej jakoÅ›ci sery to także źródÅ‚o wysokiej jakoÅ›ci tÅ‚uszczy nasyconych i kwasów tÅ‚uszczowych omega-3 – tÅ‚umaczy dietetyk Joanna Wasiluk Dudziec.
Teraz, gdy już wiesz, jak zrobić deskę serów jedyne, co nam pozostało to życzyć Ci przyjemnej podróży po świecie aromatów i smaków pysznych serów!
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE