Aktualności LIFESTYLE Styl życia

Z kanapki na… deskę. Czyli w jaki sposób przygotować deskę serów?

Z kanapki na… deskę. Czyli w jaki sposób przygotować deskę serów?
Deska serów coraz częściej gości na naszych stołach. We Francji, skąd pochodzi, podaje się ją po głównym daniu, a przed deserem. W Polsce – króluje często po prostu jako jeden z dodatków do wina, podczas wieczoru ze znajomymi lub

Data publikacji: 2020-10-01
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Z kanapki na… deskę. Czyli w jaki sposób przygotować deskę serów?
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE

Deska serów coraz częściej gości na naszych stołach. We Francji, skąd pochodzi, podaje się ją po głównym daniu, a przed deserem. W Polsce – króluje często po prostu jako jeden z dodatków do wina, podczas wieczoru ze znajomymi lub rodziną.

Z kanapki na… deskę. Czyli w jaki sposób przygotować deskę serów? Styl życia, LIFESTYLE - Deska serów coraz częściej gości na naszych stołach. We Francji, skąd pochodzi, podaje się ją po głównym daniu, a przed deserem. W Polsce – króluje często po prostu jako jeden z dodatków do wina, podczas wieczoru ze znajomymi lub rodziną.

Deska serów coraz częściej gości na naszych stołach. We Francji, skąd pochodzi, podaje się ją po głównym daniu, a przed deserem. W Polsce – króluje często po prostu jako jeden z dodatków do wina, podczas wieczoru ze znajomymi lub rodziną. W jaki sposób zgodnie ze sztuką należy ją jednak przygotować? Dziś odpowiadamy na 6 najpopularniejszych pytań związanych z przygotowywaniem deski serów. Zapraszamy do lektury!

Na czym podawać sery?

W klasycznej wersji należy podawać je na drewnianej desce, specjalnie do tego przeznaczonej. Jeśli jednak nie posiadamy jej w domu, śmiało można wykorzystać poniższe propozycje:

– deskÄ™ do krojenia,

– blachÄ™ do pieczenia,

– marmurowÄ… deskÄ™ do ciasta.

Czy wszystkie sery powinny należeć do podobnej „rodziny”, czy też lepiej jest połączyć kontrastowe smaki?

Kontrastowe rodzaje sera są bardzo prostym sposobem na podkreślenie wyjątkowych nut, które wpływają na profil smakowy produktu, a także zapewniają wyjątkowo satysfakcjonujące doznania.

Na przykład, jeśli jeden ser ma lekką i gładką konsystencję o czystym i pikantnym profilu smakowym, inny ser może być bardziej kruchy z delikatną nutą orzechów.

Nie trzeba jednak decydować siÄ™ na same przeciwieÅ„stwa. JeÅ›li kochasz ser brie i chcesz podnieść swoje doznania na wyższy poziom – przygotuj talerz zÅ‚ożony z trzech do piÄ™ciu różnych serów w rumianej skórce i badaj ich smak, odkrywajÄ…c niuanse miÄ™dzy poszczególnymi odmianami.

A to już wiesz?  Nowojorska it-girl stworzyÅ‚a niezwykłą wystawÄ™ z jedzenia

W jakiej temperaturze powinno podawać się sery?

– Serwowanie talerza serów w temperaturze pokojowej to najlepszy sposób na uzyskanie maksymalnego smaku. W przypadku twardego sera, należy wyjąć go z lodówki godzinÄ™ przed podaniem, a bardziej miÄ™kkie sery wyÅ‚ożyć pół godziny wczeÅ›niej – tÅ‚umaczy Ewa PoliÅ„ska z MSM MoÅ„ki.

Jakie sery można umieścić na desce serów?

Zaleca się wybranie 3-5 serów. Warto wybrać odmiany, które obejmują całe spektrum serów pod względem tekstury i smaku. Oto pomysł, jakie rodzaje serów można wybrać:

Mieszanka tekstur sera – co najmniej jeden miÄ™kki ser (jak brie), jeden twardy ser (jak parmezan) i jeden kruchy ser (jak ser bleu).

Mieszanka skrajnych smaków- połączenie intensywnych w smaku serów z łagodnymi, maślanymi (np. z serem Gouda od MSM Mońki).

Różnorodność kolorów i ksztaÅ‚tów – połączenie serów holenderskich, brie oraz serów wÅ‚oskich – dziÄ™ki temu deska bÄ™dzie prezentowaÅ‚a siÄ™ bardziej interesujÄ…co i Å‚adniej.

Co jeszcze może znaleźć się na desce serów?

Do naszej deski serów warto dodać więcej smaków, tekstur, aromatów i kolorów!

Oto kilka sugestii dotyczących wszystkich kategorii innych niż ser, które można uwzględnić:

Dodatki mięsne/słone: prosciutto, salami, kiełbasa, oliwki, marynowane serca karczochów, pikle.

PrzekÄ…ski: orzechy, pestki, krakersy, ciastka, chrupiÄ…ce paluszki chlebowe, chipsy serowe.

Dodatki słodkie: suszone morele, kostki czekolady, migdały w czekoladzie, suszone mango.

Owoce: winogrona, plasterki pomarańczy, miąższ granatu, wiśnie, truskawki, jagody.

Warzywa: pomidory koktajlowe, papryka w plasterkach, warzywa blanszowane (szparagi, brokuły itp.).

Przyprawy: ziarnista musztarda, chutney, miód, ostry sos, dżemy, salsa, miód pesto.

Ozdoby: gałązki rozmarynu, liście szałwii, gałązki pietruszki.

A czy sery faktycznie są zdrowe i warto je jeść?

– Przede wszystkim sery sÄ… bogatym źródÅ‚em biaÅ‚ka, które jest podstawowym budulcem naszego organizmu. ZawierajÄ… duże iloÅ›ci wapnia i fosforu, biorÄ…cych udziaÅ‚ w budowie koÅ›ci i zÄ™bów. Sery cechuje także wysoki poziom witaminy D i K2, kierujÄ…cych wapÅ„ do koÅ›ci oraz witaminy A, B1, B2, B12. Dobrej jakoÅ›ci sery to także źródÅ‚o wysokiej jakoÅ›ci tÅ‚uszczy nasyconych i kwasów tÅ‚uszczowych omega-3 – tÅ‚umaczy dietetyk Joanna Wasiluk Dudziec.

A to już wiesz?  Ricoh partnerem technologicznych I MiÄ™dzynarodowego Festiwalu Paderewskiego

Teraz, gdy już wiesz, jak zrobić deskę serów jedyne, co nam pozostało to życzyć Ci przyjemnej podróży po świecie aromatów i smaków pysznych serów!

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Z kanapki na… deskę. Czyli w jaki sposób przygotować deskę serów? Styl życia, LIFESTYLE - Deska serów coraz częściej gości na naszych stołach. We Francji, skąd pochodzi, podaje się ją po głównym daniu, a przed deserem. W Polsce – króluje często po prostu jako jeden z dodatków do wina, podczas wieczoru ze znajomymi lub rodziną.
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy