Pszczoly sa coraz slabsze i masowo wymieraja w wyniku chor?b, niszczenia ich siedlisk i stosowania szkodliwych srodk?w chemicznych w rolnictwie. To ogromna strata, bo odpowiadaja one za zapylanie duzej czesci roslin uprawnych, a przez to maja wplyw na produkcje 30 proc. zywnosci, w tym wiekszosci owoc?w. Ekolodzy zachecaja, by stwarzac pszczolom jak najlepsze warunki bytowania. Mozna je tez adoptowac wirtualnie.
– O ile pszczoly miodne maja swoich straznik?w, czyli pszczelarzy, kt?rzy im pomagaja, dokarmiaja, dbaja o to, zeby leczyc choroby, o tyle dziko zyjace pszczoly nie maja tak komfortowej sytuacji. Zar?wno pszczoly miodne, jak i dziko zyjace sa dla nas jednak niezwykle wazne, bo zapylaja kwiaty i rosliny uprawne – m?wi agencji informacyjnej Newseria Katarzyna Jagiello z Greenpeace Polska.
W Polsce jest ponad 470 gatunk?w pszcz?l, z czego 222 znajduje sie w czerwonej ksiedze gatunk?w zagrozonych. Pszczelarze szacuja, ze w Polsce z kazda sekunda ubywa 105 pszcz?l. Owady masowo wymieraja w wyniku zmian klimatycznych, niszczenia ich siedlisk, chor?b i chemizacji rolnictwa. Szkodliwe dla nich jest stosowanie sztucznych nawoz?w, zwlaszcza w okresie kwitnienia roslin.
– Pszczolom zagraza wiele r?znych czynnik?w. Srodki i pestycydy wykorzystywane w rolnictwie nie dosc, ze bardzo czesto sa zab?jcze dla pszcz?l, to jeszcze wiele z nich przyczynia sie do poglebienia stan?w chorobowych, do zakl?cenia lotu pszcz?l, ich zdolnosci komunikacyjnych. Pszczoly rodza sie chore i sa slabsze – tlumaczy Katarzyna Jagiello.
Pszczoly zywia sie nektarem i pylkiem kwiatowym, dlatego ekolodzy radza, by przystosowac ogrody, balkony i dzialki tak, by byly bardziej przyjazne dla pszcz?l. Przede wszystkim trzeba dobierac odpowiednie rosliny.
– Pszczolom nie sluza uprawy monokulturowe – w jednej chwili kwitnie na przyklad bardzo duzo rzepaku, ale tuz przed tym i tuz p?zniej pszczoly nie maja, co jesc. Niestety, te owady nie poradza sobie bez nas, a sa dla nas niezwykle wazne i pozyteczne. To od nas zalezy ich dobrostan – m?wi Jagiello.
Co prawda, pszczoly kojarza sie gl?wnie z produkcja miodu, ale ekolodzy podkreslaja, ze produkcja 30 proc. zywnosci i 90 proc. owoc?w zalezy od zapylania przez owady pszczolowate.
– Bez pszcz?l nasze jedzenie byloby o wiele ubozsze i na pewno drozsze. Wartosc zapylania, czyli wartosc daru, kt?ry daja nam pszczoly, jest obliczona na 265 mld euro. To ogromna suma. Bez pszcz?l odzywialibysmy sie gl?wnie roslinami, kt?re sa wiatropylne, czyli zbozami. Uprawy, kt?re sa zalezne od pracy pszcz?l, pewnie moglibysmy zapylac recznie lub mechanicznie, ale to przelozyloby sie na cene naszego jedzenia – podkresla Katarzyna Jagiello.
By ratowac owady pszczolowate, Greenpeace od trzech lat prowadzi akcje „Adoptuj pszczole”. Dzieki pierwszej edycji udalo sie zebrac fundusze na budowe 100 hoteli dla pszcz?l samotnic i innych owad?w zapylajacych w 16 miastach Polski. W drugiej edycji pozyskano prawie 150 tys. zl m.in. na odbudowe pszczelej populacji w Przyczynie Dolnej. Wirtualne pszczoly zaadoptowalo juz ponad 8 tysiecy os?b.
– Adopcja jest bardzo prosta. Wystarczy wejsc na strone www.adoptujpszczole.pl – tam kazdy z nas moze wziac udzial w wielkim spisie zapylaczy, adoptowac wirtualna pszczole i wziac p?zniej udzial w badaniach, kt?re przeloza sie na dobro pszcz?l. Im wiecej o nich wiemy, tym lepiej jestesmy w stanie im pomagac – dodaje Katarzyna Jagiello.