Najczestszym kryterium wyboru produkt?w zywnosciowych przez dzieci jest kolorowe opakowanie znane z reklamy i dobry smak. To jednak moze oznaczac wysoka zawartosc konserwant?w, sztucznych barwnik?w oraz cukru. Takie jedzenie ma szkodliwy wplyw na zdrowie i szybko moze doprowadzic do otylosci. Eksperci podkreslaja, ze rodzice powinni zwracac szczeg?lna uwage na zawartosc takich skladnik?w w produktach i uczulac na to dzieci. Problem w tym, ze dorosli sami rzadko czytaja etykiety.
– Rodzice powinni uczyc dzieci, jak czytac etykiety na opakowaniach, zeby wiedzialy, jaki jest sklad danego produktu. Przykladowo, jesli dziecko wybiera w sklepie wode truskawkowa, to mysli, ze jest to zwykla woda i bedzie tak samo zdrowa. Jak jednak przeczytamy etykiete, to zobaczymy, ze tam jest duzo cukru i konserwant?w – m?wi agencji informacyjnej Newseria Alicja Sidorowicz, ekspertka Systemu Harmonizacji Opakowan Spozywczych.
Z danych Instytutu zywnosci i zywienia (Izz) w Warszawie wynika, ze ponad polowa Polak?w nie zwraca uwagi na wartosc energetyczna produkt?w i nie czyta tabel zawierajacych informacje o procentowej zawartosci poszczeg?lnych skladnik?w.
– Dlatego dziala taka instytucja jak System Harmonizacji Opakowan Spozywczych. Naszym celem jest nie tylko wsp?lpraca z producentami zywnosci i pokazywanie im, jak oni maja poprawnie zapisywac na etykietach wszystkie dane, tak zeby bylo to zgodne z nowymi rozporzadzeniami. Planujemy r?wniez prowadzic szkolenia dla dzieci i rodzic?w w zakresie czytania etykiet – wyjasnia Alicja Sidorowicz.
Jak podkresla, trzeba patrzec przede wszystkim na zawartosc cukru, tluszczu, konserwant?w i innych sztucznych dodatk?w. Dzis czesto dany produkty wybierany jest ze wzgledu na dobry smak. Dla przykladu, polskie dzieci czesto jedza na sniadanie czekoladowe czy cynamonowe platki sniadaniowe. Zdaniem specjalist?w do spraw zywienia wbrew powszechnym opiniom nie jest to zdrowy posilek.
– W stu gramach platk?w sniadaniowych moze znajdowac sie nawet 30 gram?w cukru. To powinno byc sygnalem, ze to nie jest zdrowy posilek. A sa przeciez inne zamienniki: owsianka, platki g?rskie, kt?re przyrzadzone z mlekiem albo z woda stanowia bardzo pozywne i energetyczne pozywienie dla kazdego dziecka. Mozna do nich dodac mi?d, suszone owoce czy orzechy – m?wi Alicja Sidorowicz.
Tegoroczne dane Izz wskazuja, ze na otylosc cierpi ponad 22 proc. polskich uczni?w szk?l podstawowych i gimnazj?w. Eksperci podkreslaja, ze problemy z nadwaga w znacznym stopniu wynikaja z nieswiadomosci rodzic?w, kt?rzy nie zawsze wiedza, jakie produkty wybierac i jak przygotowac z nich pelnowartosciowe posilki. To sie powoli zmienia, dzieki kulinarnym blogom, programom i publikacjom o zdrowym zywieniu. Coraz czesciej edukacja kierowana jest tez bezposrednio do dzieci, np. na zajeciach w szkole. Dorosli powinni przekonywac i zachecac dzieci takze do aktywnosci fizycznej.
– Dzieci w wieku szkolnym wracaja ze szkoly, siadaja przed komputerem czy telewizorem, a to jest blad. Powinny pojezdzic na rowerze, rolkach, wybrac jakas aktywnosc fizyczna. Niestety, coraz czestsze sa r?wniez zwolnienia z WF-u, co nie jest dobre – dodaje Alicja Sidorowicz.