Wiadomości branżowe

Inteligentne i aktywne opakowania pozwola lepiej kontrolowac jakosc jedzenia. Usprawnia tez jego przygotowywanie

Branza spozywcza inwestuje w opakowania nowej generacji, kt?re pozwola monitorowac jakosc produkt?w na kazdym etapie ich funkcjonowania, od transportu az do momentu spozycia. W przyszlosci moga zastapic informacje

Branza spozywcza inwestuje w opakowania nowej generacji, kt?re pozwola monitorowac jakosc produkt?w na kazdym etapie ich funkcjonowania, od transportu az do momentu spozycia. W przyszlosci moga zastapic informacje o zdatnosci do spozycia, oceniajac swiezosc zamknietych produkt?w. Najbardziej zaawansowane opakowania pozwola zas przedluzyc zdatnosc do spozycia poprzez zastosowanie emiter?w i absorber?w gazowych, a takze podgrzeja puszkowane potrawy.

– Najczesciej inteligentne opakowania stosuje sie do zywnosci. W Polsce popularne sa wskazniki temperatury pojawiajace sie np. na puszkach, gdy nap?j zostal schlodzony do odpowiedniej temperatury. Takie rozwiazania sa tez stosowane np. w przypadku mrozonek. Kiedy na kt?ryms etapie transportu produkt zostal rozmrozony, wtedy to oznaczenie pojawia sie trwale. Beda sie r?wniez rozwijac opakowania aktywne, kt?re nie tyle informuja o tym, co sie dzieje z produktem, ale faktycznie na niego wplywaja, zeby przedluzyc jego swiezosc – m?wi agencji informacyjnej Newseria Innowacje Beata Pys-Skronska, zastepca dyrektora Polskiej Izby Opakowan.

W produkcji inteligentnych etykiet na potrzeby branzy spozywczej wyspecjalizowala sie m.in. francuska firma CRYOLOG. Jej inzynierowie zaprojektowali etykiety Traceo z pr?bka mikrobiologiczna przystosowana do konkretnego rodzaju produktu. Etykiety nakleja sie na kod kreskowy monitorowanej zywnosci, a jesli dana paczka bedzie zle transportowana, przechowywana badz minie okres przydatnosci, pr?bka kontrolna wybarwia sie, informujac tym samym klienta o niezdatnosci do spozycia tego konkretnego produktu.

Firma Maspex z kolei planuje wlaczyc sie do prac nad stworzeniem nowatorskiego systemu etykietowania zywnosci w ramach unijnego programu EIT Food Smart Tags. Projekt nie jest skupiony wok?l jednej, konkretnej technologii, jego celem jest stworzenie platformy badawczej i przeanalizowanie obecnie wykorzystywanych system?w inteligentnych opakowan. Badania posluza do wypracowania najlepszych metod informowania klient?w o swiezosci produkt?w spozywczych opartych na inteligentnych wskaznikach.

– Opakowania monitorujace stan produktu rozpoznaja procesy gnilne, rozwijanie sie bakterii i wtedy niezaleznie od daty przydatnosci zobaczymy, czy nadaje sie on do spozycia. Z kolei opakowania aktywne realnie wplywaja na produkt, kt?ry jest w srodku. Najczesciej emituja albo pochlaniaja np. tlen czy etylen, przedluzajac przez to jego jakosc. Opakowania inteligentne i aktywne w bardzo duzym stopniu pomagaja przedluzyc trwalosc produkt?w i ograniczyc marnowanie jedzenia. Od razu patrzac na opakowanie, widzimy, czy zawartosc  nadaje sie do spozycia – wyjasnia ekspertka.

A to już wiesz?  Paulina Mlynarska: Od kilku lat organizuje wyjazdy na warsztaty jogi do Azji. Postanowilam polaczyc osobista pasje z praca

W rozw?j aktywnych opakowan wlaczyla sie m.in. firma SP Group, kt?ra we wsp?lpracy z NEDO w ramach Japan & Spain Innovation Program opracowala system przechowywania produkt?w miesnych BIOBARACTIVE przy wykorzystaniu biodegradowalnych produkt?w o wysokiej barierowosci. Zastosowanie wielowarstwowych material?w pozwolilo uszczelnic opakowanie, a bariera gazowa op?znic psucie sie zywnosci.

Podobna technologie opracowala amerykanska firma Aptar Food + Beverage z mysla o przechowywaniu m.in. owoc?w morskich. Ich SeaWell Protective Packaging System wyposazono we wkladke pochlaniajaca nadmiar plyn?w wydzielanych przez zywnosc, kt?re moglyby przyspieszyc jej psucie sie w trakcie transportu i przechowywania. Wkladka jest w pelni bezpieczna dla zywnosci i wedlug badan laboratoryjnych jest w stanie zredukowac liczbe bakterii tlenowych o 99,9 proc. po 13 dniach przechowywania produkt?w spozywczych.

Systemy tego typu moga sluzyc nie tylko do informowania o swiezosci produkt?w, wykorzystuje sie je takze np. w procesie podgrzewania potraw. Technologie tego typu opracowal m.in. producent puszek HotCan. Pojemniki te maja dwuwarstwowa strukture – potrawa przechowywana jest w wewnetrznym pojemniku, kt?ry okala szczelna saszetka z woda, pod nia zas umieszczono granulat grzewczy. Po przekluciu saszetki w wyznaczonych miejscach i wstrzasnieciu puszka w jej wnetrzu dochodzi do reakcji chemicznej, kt?rej wynikiem jest wydzielanie ciepla i podgrzanie potrawy.

– Najprostsze opakowania, kt?re pokazuja temperature czy swiezosc, sa juz dostepne, a w takich krajach jak Japonia czy Korea Poludniowa sa juz dosyc powszechne. W Polsce jeszcze nie, ale na te chwile trudno powiedziec, jak szybko opakowania inteligentne pojawia sie w codziennym uzyciu. Jest juz sporo przyklad?w na rynku, ale by m?wic o tym, ze praktycznie kazde opakowanie jest w jakis spos?b inteligentne, to jest kwestia na pewno nie roku, dw?ch, tylko dluzszego czasu – przewiduje Beata Pys-Skronska.

Wedlug firmy badawczej Mordor Intelligence wartosc globalnego rynku aktywnych opakowan do 2025 roku wzrosnie do 25,16 mld dol. W najblizszych latach ma  sie rozwijac w tempie 6,78 proc. w skali roku.

A to już wiesz?  Transmisje final?w Emergenzy na platformie NuPlays.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy