Produkty Przepisy

Olej arganowy w kuchni. Drogocenny olej z Maroka. Przepis na Amlou – marokanska nutelle

Olej arganowy w kuchni. Drogocenny olej z Maroka. Przepis na Amlou – marokanska nutelle
Olej arganowy w kuchni. Pachnie orzechami i obniza cholesterol Drogocenny olej z Maroka nie tylko pielegnuje, ale i… smakuje. R?wnie wartosciowa jak kosmetyczna, jest odmiana

Olej arganowy w kuchni. Pachnie orzechami i obniza cholesterol

Drogocenny olej z Maroka nie tylko pielegnuje, ale i… smakuje. R?wnie wartosciowa jak kosmetyczna, jest odmiana oleju arganowego uzywana w kuchni. Ma bogate walory smakowe i prozdrowotne wlasciwosci. Sprawdzi sie jako skladnik sosu salatkowego lub slodkiego dipu, a dzieki zawartosci kwas?w omega 6 i omega 9 moze pom?c obnizyc cholesterol.

W por?wnaniu do oleju kosmetycznego tloczonego na zimno olej arganowy spozywczy wytwarza sie z prazonych ziaren arganii. Ta r?znica w procesie produkcji sprawia, ze cechuje go ciemnozloty kolor oraz orzechowy zapach i smak.

nšr?dlo dobrych tluszcz?w
Olej arganowy w 80% sklada sie z nienasyconych kwas?w tluszczowych (omega 6 i omega 9). Posiada w skladzie dwa razy wiecej witaminy E niz oliwa z oliwek. Moze byc, wiec stosowany jako suplement diety. Zalecane spozycie w profilaktyce zdrowotnej to 1 lyzeczka oleju przyjmowana 3 razy dziennie. Regularne stosowanie oleju arganowego pomoze obnizyc poziom zlego cholesterolu, wzmocnic odpornosc, chronic przed chorobami ukladu krazenia i ukladu nerwowego. Ponadto coraz wiecej badan klinicznych wykazuje pozytywne dzialanie oleju z arganii w profilaktyce chor?b nowotworowych.

Orzechowy smak
Aby olej arganowy nie stracil swoich dobroczynnych wlasciwosci zaleca sie spozywac go na zimno, nie smazyc, lecz skropic potrawe przed podaniem. Orzechowy posmak sprawia, ze jest swietnym dodatkiem do letnich salatek, grillowanych warzyw, ryb i miesa.

– Marokanczycy spozywaja go takze na slodko w formie sniadaniowej pasty do pieczywa zwanej amlou, kt?rej smak przypomina maslo orzechowe – m?wi Agnieszka Sliwka–Gumienna, Marketing & PR Manager Maroko Produkt.

Amlou – marokanska nutella

Slodki dip jest bardzo prosty do przygotowania. Sporzadza sie go z prazonych migdal?w, oleju arganowego i miodu.

Skladniki:

200g prazonych migdal?w,
250ml oleju arganowego,
125ml miodu.

Przygotowanie: Zmielic migdaly na gladka oleista mase. Stopniowo laczyc z olejem arganowym energicznie mieszajac, aby skladniki dobrze sie scalily, a nastepnie dodac mi?d, opcjonalnie tez cukier i s?l. Gotowe! Kromki pieczywa mozna smarowac lub maczac w dipie. Amlou mozna przechowywac w sloiku przez ok. 2 miesiace.

A to już wiesz?  Orzechy nerkowca - zdrowie ma orzechowy smak

Swieze pieczywo z amlou to swietny pomysl na zdrowe sniadanie dla dzieci i doroslych. Wysokoenergetyczne posilek wzmocni i doda energii na caly dzien.

nšr?dlo: Maroko Produkt

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy