Data publikacji: 2019-10-02
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Słodkie warsztaty, choć bez cukru
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
W Å›rodÄ™ popoÅ‚udniu podopieczni Fundacji dla Dzieci z CukrzycÄ… “3mam cukryâ€, podczas warsztatów w Fit Cake, uczyli siÄ™, jak przygotować deser dla diabetyków.

W Å›rodÄ™ popoÅ‚udniu podopieczni Fundacji dla Dzieci z CukrzycÄ… “3mam cukryâ€, podczas warsztatów w Fit Cake, uczyli siÄ™, jak przygotować deser dla diabetyków. Zrobili kokosowe pÄ…czki w czekoladzie. Bez grama cukru. Nie zostaÅ‚ nawet okruszek.
Warsztaty rozpoczęły siÄ™ przypieczÄ™towaniem trwajÄ…cej już jakiÅ› czas nieformalnej współpracy miÄ™dzy biaÅ‚ostockÄ… niecukierniÄ… Fit Cake a FundacjÄ… “3mam cukryâ€. Obydwie strony podpisaÅ‚y porozumienie o dalszej kooperacji.
PÄ…czki i misja
– Dzięki Fit Cake uczymy się, jak piec nie tylko zdrowo, ale też smacznie, bo jak wszystkie maluchy, nasze dzieci także przepadają za słodyczami. To dla nich autentyczna przykrość, kiedy ktoś w klasie częstuje cukierkami, a one nie mogą ich jeść. Przepis na pączki, który poznaliśmy podczas warsztatów, jest tak prosty, że mamy plan, aby syn przygotował je na kolejną szkolną uroczystość, poczęstował kolegów i wreszcie sam z nimi zjadł – opowiadała o swoich doświadczeniach Kornelia Bruczko, wiceprezes Fundacji i mama 8-letniego Daniela, od czterech lat chorującego na cukrzycę.
Wszystkie mamy skrupulatnie zanotowały przepis podyktowany przez Ewelinę Choińską, prowadzącą warsztaty współwłaścicielkę Fit Cake.
– Jakby górnolotnie to nie zabrzmiało, jako firma mamy misję. Promujemy zdrowe odżywianie, co nie oznacza rezygnacji ze słodkich przyjemności – mówi Ewelina Choińska, autorka receptur w Fit Cake. – Cukrzyca to choroba cywilizacyjna o znamionach epidemii. Musimy nauczyć się jeść racjonalnie, bez cukru, konserwantów itd. Szczególnie jest to ważne w przypadku dzieci. Stąd warsztaty i nasza współpraca w Fundacją.
Życie o 180 stopni
W warsztatach wzięło udział pięć mam z dziećmi w wieku szkolnym. Tylko tyle osób – przez wzgląd na pandemię – mógł pomieścić lokal Fit Cake przy ul. św. Rocha. Poza nauką przygotowywania fit słodyczy była to też okazja do spotkania i pogadania o tym, jak sobie radzić z chorobą. Mama 6-letniej Ewy dowiedziała się, że jej córka ma cukrzycę na początku kwarantanny.
– W marcu zamknÄ™li szkołę, dziecko w domu, a ja obserwujÄ™, że tylko pije i Å›pi na zmianÄ™. Po kilku dniach byÅ‚a tak sÅ‚aba, że ledwo siÄ™ poruszaÅ‚a. MieliÅ›my kÅ‚opoty ze zrobieniem badaÅ„, bo pandemia. Podstawowe wyniki wyszÅ‚y dobre, a dziecko siÄ™ przelewa przez rÄ™ce. W koÅ„cu któryÅ› z lekarzy kazaÅ‚ sprawdzić cukier. MiaÅ‚a 577! – opowiada mama. – Od razu szpital, kroplówka. Córka wyszÅ‚a po 9 dniach. My, rodzice odbyliÅ›my trzydniowe szkolenie, trwajÄ…c w jakimÅ› szoku, że oto nasza energiczna, wysportowana Ewa ma nieuleczalnÄ… chorobÄ™. A potem zostawiono nas samych sobie.Â
Mama do tej pory nie może sobie poradzić z faktem, że teraz życie jej rodziny będzie wyglądało kompletnie inaczej. Nie umie się odnaleźć w nowych realiach.
– To było tak, jakbym urodziła moje dziecko jeszcze raz, a wszystko się zmieniło o 180 stopni. Dlatego kiedy teraz widzę nastolatków z cukrzycą, którzy sobie świetnie radzą, mamy gotowe do pomocy, nieumęczone, spokojne, to pojawia się nadzieja i motywacja, że będzie dobrze. Dzisiaj było nawet słodko – dodaje.
Warsztaty tak się wszystkim spodobały, że Fit Cake i Fundacja “3mam cukry†planują już wspólne przygotowanie bożonarodzeniowych bezcukrowych wypieków na świąteczny, diabetyczny stół.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE