Wiadomości branżowe

Spożycie mięsa spada z roku na rok, a pandemia tylko przyspieszyła ten trend. Branża mięsna i nabiałowa ruszają z produkcją roślinnych alternatyw

RoÅ›linne zastÄ™pniki produktów odzwierzÄ™cych przestaÅ‚y być niszÄ…, weszÅ‚y już do mainstreamu i coraz częściej trafiajÄ… do koszyków zakupowych. Część konsumentów caÅ‚kowicie odchodzi od produktów

RoÅ›linne zastÄ™pniki produktów odzwierzÄ™cych przestaÅ‚y być niszÄ…, weszÅ‚y już do mainstreamu i coraz częściej trafiajÄ… do koszyków zakupowych. Część konsumentów caÅ‚kowicie odchodzi od produktów i skÅ‚adników odzwierzÄ™cych, ale znacznie wiÄ™ksza grupa ogranicza ich spożycie lub ma taki zamiar. Na ten trend reagujÄ… również producenci, o czym może Å›wiadczyć coraz szersza póÅ‚ka produktów zastÄ™pujÄ…cych miÄ™so czy nabiaÅ‚ w sklepach ogólnospożywczych. Stale trwajÄ… także prace nad kolejnymi alternatywami. Wprawdzie laboratoryjnie wytwarzane miÄ™so zakrawa jeszcze na science fiction, zwÅ‚aszcza w wymiarze masowym, technologicznie jednak jest już możliwe.

Trend roÅ›linny ewoluowaÅ‚. Na poczÄ…tku mówiliÅ›my przede wszystkim o produktach, które byÅ‚y pozycjonowane konkretnie jako wegetariaÅ„skie czy wegaÅ„skie, teraz ta komunikacja jest niejako rozmiÄ™kczona, mówimy bardziej o produktach roÅ›linnych – mówi agencji informacyjnej Newseria Biznes Honorata Jarocka, senior food and drink analyst w firmie badawczej Mintel. – To pokazuje, że marki starajÄ… siÄ™ wyjść do konsumenta masowego. Już nie ograniczajÄ… siÄ™ do grupy konsumentów, którzy w stu procentach podążajÄ… za dietÄ… wegetariaÅ„skÄ… czy wegaÅ„skÄ…  wychodzÄ… bardziej do fleksikonsumentów, którzy w sposób Å›wiadomy ograniczajÄ… ilość produktów odzwierzÄ™cych w swojej diecie i otwierajÄ… siÄ™ na wszystko, co nowe. To, co napÄ™dza ten trend, to w dużej mierze atrybuty prozdrowotne.

WedÅ‚ug przewidywaÅ„ firmy Mintel rynek ten bÄ™dzie dalej rósÅ‚, ponieważ coraz wiÄ™cej osób zmienia dietÄ™ na lżejszÄ… i bardziej urozmaiconÄ…. Z drugiej strony konsumenci sÄ… także bardziej Å›wiadomi wpÅ‚ywu hodowli zwierzÄ…t gospodarskich na Å›rodowisko, gdyż pochÅ‚ania ona wielokrotnie wiÄ™cej energii i wody niż uprawa roÅ›lin. Z trzeciej wreszcie szukajÄ… oni także nowych doznaÅ„ smakowych i chÄ™tnie wypróbowujÄ… np. pasty warzywne czy bezmiÄ™sne wÄ™dliny lub burgery.

Do tych ogólnych trendów dokÅ‚ada siÄ™ efekt pandemii – jeszcze wiÄ™ksza dbaÅ‚ość o zdrowie swoje i rodziny oraz wiÄ™cej czasu na przygotowywanie posiÅ‚ków. Co piÄ…ty konsument zadeklarowaÅ‚, że w wyniku pandemii bardziej zainteresowaÅ‚ siÄ™ dietÄ… wegaÅ„skÄ….

A to już wiesz?  Serinus: pierwszy odwiert w Brunei przygotowany do test?w

– Nadal niewielki odsetek konsumentów deklaruje, że sÄ… stuprocentowymi wegetarianami czy weganami, ale pozytywne jest to, że coraz wiÄ™cej osób deklaruje, że włącza do swojej diety alternatywy dla produktów miÄ™snych czy nabiaÅ‚owych. Pandemia trochÄ™ przyspieszyÅ‚a zainteresowanie dietÄ… roÅ›linnÄ… – zauważa Honorata Jarocka. – Ale produkty roÅ›linne też sÄ… taÅ„sze, jeÅ›li mówimy o bazowych, nieskomplikowanych recepturach. SÄ… dostÄ™pne, lokalne, póÅ‚ka roÅ›linna jest caÅ‚kiem spora, oferuje wiele wariantów, czy to sÄ… zamienniki dla sera, jogurtów, czy produktów miÄ™snych.

Z danych GUS wynika, że w 2019 roku spożycie miÄ™sa Å›rednio na mieszkaÅ„ca spadÅ‚o o 2,3 proc. wobec 2018 roku i wyniosÅ‚o 61 kg, w tym miÄ™sa surowego 34,4 kg (spadek o 3,1 proc.). Na niezmienionym poziomie utrzymaÅ‚a siÄ™ konsumpcja drobiu (18,4 kg), co oznacza, że na popularnoÅ›ci straciÅ‚a wieprzowina. Wyraźnie wiÄ™cej miÄ™sa zjadali czÅ‚onkowie rolniczych gospodarstw domowych (nie tylko zresztÄ… miÄ™sa – także warzyw, mleka czy pieczywa). W 2019 roku na osobÄ™ przypadaÅ‚o w nich 70 kg produktów miÄ™snych, w tym 41,6 kg miÄ™sa surowego (w tym 20,3 kg drobiowego).

Masowi producenci miÄ™sa i wÄ™dlin, widzÄ…c ten trend, wprowadzili do swojego portfolio produkty roÅ›linne, takie np. jak RoÅ›l-inne kabanosy TarczyÅ„skiego, linia Z Gruntu Dobre SokoÅ‚owa, w skÅ‚ad której wchodzÄ… wegaÅ„skie pasty i smalczyki, warzywne pasztety czy burgery. W trend ten włączajÄ… siÄ™ także producenci nabiaÅ‚u – np. OSM Łowicz oferuje wegaÅ„skie jogurty, smarowidÅ‚a, plastry, bloki i wiórki czy desery. Decyzja o rozpoczÄ™ciu produkcji wyrobów wegaÅ„skich zapadÅ‚a już także w SM Mlekpol. Jak wynika z danych przytaczanych przez RoÅ›linnieJemy, 40 proc. spożywczych gigantów ma osobny dziaÅ‚ zajmujÄ…cy siÄ™ wyłącznie opracowywaniem i wprowadzaniem w peÅ‚ni roÅ›linnej żywnoÅ›ci. 

MyÅ›lÄ™, że produkty roÅ›linne nie mogÄ… zagrozić tradycyjnej póÅ‚ce. Jest miejsce na produkty ze standardowej oferty nabiaÅ‚owej czy miÄ™snej, ale również na warianty z póÅ‚ki roÅ›linnej ­­– przewiduje analityczka Mintela. – To też przekÅ‚ada siÄ™ na sposób ekspozycji tych produktów w sklepach. Do tej pory byÅ‚y one pozycjonowane w odseparowanej części sklepu, teraz sÄ… poÅ‚ożone obok siebie. To także pokazuje, że te segmenty nie konkurujÄ… ze sobÄ…, ale siÄ™ uzupeÅ‚niajÄ…: każdy może jednego dnia wybrać alternatywÄ™ dla miÄ™sa, drugiego dnia produkty standardowe.

Jej zdaniem produkty roÅ›linne bÄ™dÄ… zyskiwaÅ‚y coraz prostszy skÅ‚ad, a producenci bÄ™dÄ… siÄ™gać po coraz nowsze surowce bazowe do ich produkcji – kiedyÅ› jedynÄ… alternatywÄ… dla miÄ™sa byÅ‚o biaÅ‚ko sojowe, obecnie siÄ™ga siÄ™ po groch, sÅ‚onecznik, buraki czy – to nowość – bób (marka Bobowina). W przypadku nabiaÅ‚u jest to ryż, kokos czy owies.

A to już wiesz?  Ada Fijal: Jestem mistrzynia wpadek. Traktuje je jako lekcje

Inną drogą do ograniczenia tradycyjnej produkcji mięsa przy zachowaniu smaku jest mięso hodowane laboratoryjnie.

Jest to koncept na ten moment jeszcze drogi, bardzo niszowy, ale to też pokazuje, że ta kategoria siÄ™ zmienia w odpowiedzi na potrzeby konsumentów – mówi Honorata Jarocka. – Część konsumentów deklaruje, że niekoniecznie tÄ™skniÄ… za tradycyjnym smakiem miÄ™sa, ale sÄ… też tacy, którzy oczekujÄ… bliskoÅ›ci smaku czy tekstury. Wydaje mi siÄ™, że możemy siÄ™ spodziewać bardzo wielu nowoÅ›ci roÅ›linnych, które nie tylko zapewniÄ… odskoczniÄ™ od tego, co znane, ale także zaoferujÄ… nowe, ekscytujÄ…ce doÅ›wiadczenia smakowe.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy