Żywność

Szlachetne odmiany bakalii

Szlachetne odmiany bakalii
Informacja prasowa Warszawa, 19 wrzesnia 2016 Szlachetne odmiany bakalii Finalny efekt dania zalezy od jakosci skladnik?w, z jakich zostanie przygotowane. Slynni szefowie kuchni w swoich

Informacja prasowa
Warszawa, 19 wrzesnia 2016

Szlachetne odmiany bakalii

Finalny efekt dania zalezy od jakosci skladnik?w, z jakich zostanie przygotowane. Slynni szefowie kuchni w swoich ksiazkach polecaja, by kupowac najlepsze surowce na jakie nas stac. Zasada ta dotyczy takze bakalii, kt?re tradycyjnie dodawane sa do swiatecznych dan i wypiek?w, a ostatnio – ze wzgledu na swoje walory zdrowotne – sa takze przebojem w kuchni os?b odzywiajacych sie swiadomie. Jak rozpoznac bakalie najwyzszej jakosci, kt?re beda wartosciowym dodatkiem w naszej kuchni, a takze niezastapiona i pyszna przekaska?

Skarby natury
Slowo bakalie wywodzi sie z jezyka arabskiego i w wolnym tlumaczeniu oznacza handlarza. Bakalie to grupa ponad 60 suszonych owoc?w, orzech?w, a takze ziaren o egzotycznym, ale i bliskim nam pochodzeniu. Bakalie to znakomite przekaski, kt?re moga byc spozywane indywidualnie lub jako mieszanki, sa takze niezastapionym skladnikiem dan wytrawnych, wypiek?w i salatek. Ich walory zdrowotne sa nie do przecenienia – wiekszosc bakalii to znakomite zr?dlo blonnika pokarmowego oraz witamin i mikroelement?w oraz zdrowych tluszczy, kt?re wspomagaja funkcjonowanie organizmu.

Bakalia bakalii nier?wna
Tylko z pozoru wszystkie bakalie sa takie same – nie wszystkie maja taka sama jakosc i identyczna zawartosc skladnik?w odzywczych. Wiele zalezy od ich pochodzenia, sposobu uprawy, zbior?w i suszenia, a takze dbalosci o produkt na etapie transportu z odleglych plantacji oraz jego przechowywania. Suszone owoce najwyzszej jakosci powinny przede wszystkim byc cale, miec jednolity ksztalt i duza zawartosc soczystego miazszu. W przypadku orzech?w warto zwr?cic uwage na sk?rke, kt?ra powinna byc gladka i bez uszkodzen oraz na chrupkosc i aromat, kt?re swiadcza o swiezosci.

zurawina – klejnot wsr?d bakalii
Ta wyjatkowa bakalia przebojem weszla do naszej kuchni. Najlepsze owoce zurawiny pochodza z USA, a o ich jakosci swiadczy owalny ksztalt calych owoc?w oraz wysoka zawartosc soczystego miazszu. Dzieki temu, ze owoce zurawiny suszone sa w calosci, utrzymuja intensywny kolor, jedrnosc, smak i niepowtarzalny aromat. zurawina jest prawdziwym skarbem dla naszego organizmu – jest bogata przede wszystkim w blonnik, kt?ry reguluje prace naszego ukladu trawiennego. Jest to zatem idealna alternatywa dla niezdrowych przekasek oraz atrakcyjny zamiennik slodyczy dla najmlodszych, szczeg?lnie w wersji z sokiem z granatu!

A to już wiesz?  Wielkanocny luksus na swiatecznym stole

Niezliczone oblicza rodzynek
Rodzynki znamy wszyscy, nie kazdy jednak wie, ze wystepuja w wielu odmianach. Te najlepszej jakosci pochodza z okolic Izmiru w slonecznej Turcji. Aby zachowac niezwykle cenny miazsz, winogrona zbierane sa recznie, a nastepne poddawane naturalnemu procesowi suszenia na sloncu. W ten spos?b zachowuja naturalnie slodki smak i cenne wartosci odzywcze. Te pyszne bakalie to bogactwo m.in. odzywczych dla naszego organizmu pierwiastk?w – miedzi i potasu oraz witaminy B6.

Orzechy wloskie Chandler
Wsr?d orzech?w wloskich wyrafinowaniem i szlachetnoscia odznacza sie odmiana Chandler. Smakosze doceniaja ja ze wzgledu na smak i wyglad. Ten wyjatkowy orzech o wytrawnym, intensywnym smaku pochodzi z Chile. Skorupki usuwane sa w spos?b gwarantujacy zachowanie, pol?wek orzech?w w calosci. Dzieki temu moga stac sie wyszukana ozdoba wypiek?w lub wysmienita przekaska. Orzechy wloskie to naturalne zr?dlo wielu skladnik?w odzywczych, m.in.: fosforu, potasu, witaminy B6 oraz manganu.

Morele pelne slonca
Miekka, miesista sk?rka i slodki smak to sekret najlepszych moreli. Duze i sprezyste owoce, dojrzewajace w pelnym sloncu w Turcji, pozwalaja przez caly rok rozkoszowac sie smakiem i wspomnieniami z wakacyjnych podr?zy. Odmiana z tureckiej Malatyi szczeg?lnie nadaje sie do suszenia, bowiem mozna drylowac ja jednym nacisnieciem, a pestka z owocu wyskakuje sama – bez straty cennego miazszu. Takie morele to naturalne bogactwo witaminy A, zelaza oraz wapnia, potasu, tiaminy, ryboflawiny oraz magnezu.

Slodkie jak sliwki Ashlock
Choc polskie sliwki sa smaczne i aromatyczne, najslodsze sliwki odmiany Ashlock przeznaczone do suszenia pochodza z Peru. Najwazniejsza role odgrywa spos?b ich drylowania – jedno naklucie nie tylko usuwa pestke, ale przede wszystkim pozwala zachowac miazsz, jedrnosc owocu oraz cenne wartosci odzywcze. Dzieki temu zachowuja r?wniez owalny, jednolity ksztalt. Wysokiej jakosci sliwki suszone maja niesamowity wplyw na nasz metabolizm. Kilka sztuk tych wysokoblonnikowych bakalii zjedzonych po obiedzie, pozytywnie wplynie na uklad pokarmowy i przyspieszy trawienie, nawet ciezkostrawnych potraw. Powinny je spozywac takze osoby, kt?re chca zadbac o dobry wzrok – bowiem sliwki sa naturalnym zr?dlem witaminy A. Suszone sliwki swietnie wplywaja na kondycje wlos?w, ze wzgledu na zawartosc miedzi
.
Chrupiacy skarb natury
Najlepsze migdaly dojrzewajace w slonecznej Kalifornii to gatunek Non Pareil, cechujacy sie najwyzsza jakoscia surowca i uznawany za najsmaczniejszy wsr?d migdal?w. Jak je rozpoznac? Maja gladka, pomaranczowo-zlota sk?rke, a przy tym sa bardzo chrupiace oraz delikatny slodki smak. Migdaly to prawdziwy skarb natury – sa nieodlacznym elementem zbilansowanej diety dzieki zawartosci magnezu, wapnia, a takze cennej witaminy B2 i kwasu foliowego. Juz niewielka porcja zaspakaja calodziennie zapotrzebowanie na witamine E, cynk i miedz, co sprawia, ze sa one najlepszym sposobem na piekny i zdrowy wyglad.

A to już wiesz?  Å»ywność w sklepach internetowych podrożaÅ‚a w ciÄ…gu roku o 6%

Podr?z do swiata bakalii to odkrywanie wspanialych smak?w. Warto zostac koneserem suszonych owoc?w i orzech?w, by nasze dania, zar?wno codzienne, jak i te swiateczne cieszyly zmysly i dostarczaly organizmowi cennych skladnik?w odzywczych.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy