Wiadomości branżowe

Anna Kalczyńska: Gotuję sporo. Często nie idzie to w parze z oczekiwaniami mojej rodziny

Prezenterka ma dużą wyobraźniÄ™ kulinarnÄ… i dla niej tradycyjne potrawy to stanowczo za maÅ‚o. Dlatego w kuchni chÄ™tnie eksperymentuje, szuka nowych inspiracji i próbuje przepisów proponowanych przez uznanych kucharzy.

Prezenterka ma dużą wyobraźniÄ™ kulinarnÄ… i dla niej tradycyjne potrawy to stanowczo za maÅ‚o. Dlatego w kuchni chÄ™tnie eksperymentuje, szuka nowych inspiracji i próbuje przepisów proponowanych przez uznanych kucharzy. W zwiÄ…zku z tym potrafi przyrzÄ…dzić wiele daÅ„, które robiÄ… wrażenie na goÅ›ciach. Szczególnie dumna jest chociażby z Å‚ososia ze szczawiem wedÅ‚ug starodawnej francuskiej receptury i zapiekanki z soczewicÄ…. Jej bliscy natomiast nie majÄ… zbyt wygórowanych potrzeb. NajchÄ™tniej jedzÄ… rosóÅ‚, spaghetti bolognese albo nuggetsy z kurczaka.

Anna KalczyÅ„ska przekonuje, że na co dzieÅ„ spÄ™dza w kuchni dużo czasu i stara siÄ™ tak dopasować menu, by zaspokoić gusta poszczególnych czÅ‚onków rodziny. Nie jest to jednak Å‚atwe zadanie.

– GotujÄ™ sporo, ale niestety czÄ™sto nie idzie to w parze z oczekiwaniami moich dzieci. Moja rodzina jest bardzo tradycyjna i najchÄ™tniej caÅ‚y czas jedliby rosóÅ‚, Jasiek chciaÅ‚by stir-fry z kurczakiem i wÅ‚aÅ›ciwie do tego może siÄ™ ta kuchnia ograniczyć. Może jeszcze spaghetti bolognese albo nuggetsy z kurczaka. I wÅ‚aÅ›ciwie tu moglibyÅ›my zakoÅ„czyć menu, ale ja wÅ‚aÅ›nie bardzo lubiÄ™ szukać czegoÅ› nowego – mówi agencji Newseria Lifestyle Anna KalczyÅ„ska.

Jak podkreÅ›la, bardzo chÄ™tnie wykorzystuje w swojej kuchni różnego rodzaju warzywa i ryby. Na liÅ›cie jej popisowych daÅ„ jest wiele smakoÅ‚yków, którymi może poczÄ™stować goÅ›ci.

– Mam fantastycznÄ… zapiekankÄ™ z soczewicy z bakÅ‚ażanami. To jest fajny przepis na zimÄ™, taka trochÄ™ wegetariaÅ„ska lazania. Bardzo to lubiÄ™ i goÅ›cie też chwalÄ…. LubiÄ™ robić pasty, bardzo lubiÄ™ makrelÄ™, pieczone ryby, gotujÄ™ też Å›wietnÄ… zupÄ™ dyniowÄ…, dosyć ostrÄ…, że aż czasami dzieci wykrÄ™ca, ale i tak jedzÄ…. RobiÄ™ też fajnego Å‚ososia wedÅ‚ug przepisu, który przywiozÅ‚am z Francji. Gdy podajÄ™ to goÅ›ciom, to zawsze robi wrażenie – mówi prezenterka.

Na niej ta potrawa po raz pierwszy zrobiÅ‚a ogromne wrażenie wÅ‚aÅ›nie podczas pobytu w jednej z francuskich restauracji. TÄ™ recepturÄ™ postanowiÅ‚a wiÄ™c przenieść do swojej kuchni.

A to już wiesz?  Patrycja Markowska: Dzieki "Ameryce Express" poznalam siebie z innej strony. Zobaczylam, ze lubie wyzwania i ze jestem w stanie zniesc wiecej, niz myslalam

– Kiedy we Francji podano nam wÅ‚aÅ›nie tego Å‚ososia, to byÅ‚am tak zaintrygowana smakiem, że po prostu spytaÅ‚am kucharza, co to jest, i on mi wtedy wÅ‚aÅ›nie powiedziaÅ‚, że to jest stary przepis, jeszcze XIX- czy nawet XVIII-wieczny. I rzeczywiÅ›cie można znaleźć ten przepis w internecie, wiÄ™c w ten sposób go odwzorowaÅ‚am. Nie jest bardzo skomplikowany, ale trzeba mieć mÅ‚ody szczaw – dodaje Anna KalczyÅ„ska.

Prezenterka liczy na to, że kopalniÄ… kulinarnych inspiracji bÄ™dzie dla niej nowy cykl w „DzieÅ„ Dobry TVN” pod hasÅ‚em „W marcu jak w garncu”.

– To wÅ‚aÅ›nie my, czyli prowadzÄ…cy „DzieÅ„ Dobry TVN”, bÄ™dziemy paÅ„stwa kucharzami. Podejmujemy bowiem wyzwanie naszych widzów i bÄ™dziemy gotować wedÅ‚ug przepisów nadsyÅ‚anych do redakcji. Ja zrobiÄ™ to bardzo chÄ™tnie, ponieważ na co dzieÅ„ gotujÄ™ i też szukam inspiracji. CzÄ™sto inspirujÄ™ siÄ™ tym wszystkim, co proponujÄ… nasi kucharze w studiu, choć niektóre rzeczy wydajÄ… mi siÄ™ zbyt skomplikowane – mówi.

Anna KalczyÅ„ska w programie przygotowaÅ‚a spanakopitÄ™, eskalopki z Å‚ososia ze szczawiem i saÅ‚atkÄ™ z ogórków.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy