Data publikacji: 2018-05-17
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Odyseja smaku, czyli zjedz ośmiornicę w Świętokrzyskiem
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Rośnie świadomość kulinarna Polaków. Mamy coraz większe oczekiwania od restauracji i restauratorów.

Od lat rośnie świadomość kulinarna Polaków. Coraz częściej gotujemy, wychodząc poza ramy kuchni naszych mam i babć dobrze znanych z dzieciństwa. Sięgamy po nowe produkty, nowe przepisy, szukamy inspiracji. Z rosnącą świadomością idzie wzrost oczekiwań względem restauracji, także hotelowych. Do najlepszych nie tylko przyjeżdżamy na wypoczynek, ale także planujemy przerwę w podróży, np. na wędzonego halibuta z jajkiem poche podawanym na spaghetti z cukinii, cukrowym groszku i marchwi w sosie z miso. To najbardziej popularne danie rybne Essence Restaurant by Odyssey w Świętokrzyskiem, restauracji obecnej w najnowszym przewodniku Gault&Millau.
Najważniejszy jest pomysł
– Hotel to organizm, a wiÄ™c jego funkcjonowanie zależy od wszystkich narzÄ…dów. Restauracja, która należy do najważniejszych z nich, już od poczÄ…tku byÅ‚a moim oczkiem w gÅ‚owie i wiedziaÅ‚em, że musi speÅ‚nić wysokie standardy, zarówno w zakresie kuchni i serwowanych daÅ„, jak i jej umiejscowienia na planie caÅ‚oÅ›ci obiektu – mówi Piotr Syska, pomysÅ‚odawca i wÅ‚aÅ›ciciel Odyssey ClubHotel w podkieleckiej DÄ…browie – Ważne, by odwiedzajÄ…cy czerpali przyjemność zarówno ze smaków, jak i przestrzeni, w której siÄ™ znajdujÄ…. Pejzaż Å›wiÄ™tokrzyski i fragment Kielc, oglÄ…dane z restauracyjnego tarasu, to niezwykle piÄ™kny widok.
Kuchnia świadoma
Szefem kuchni Essence Restaurant by Odyssey jest kielczanin MichaÅ‚ Markowicz. Jego autorska karta daÅ„ to mix klasycznych potraw kuchni polskiej z nowoczesnym podejÅ›ciem do produktów. – Gotujemy Å›wiadomie. Po pierwsze, stawiamy na  świeże produkty sezonowe. IdÄ…c cyklem nie tracimy z zasiÄ™gu wzroku tych produktów, które na rynku sÄ… krótko w trakcie roku. Po drugie, staramy siÄ™ wyjść naprzeciw smakoszom, oczekujÄ…cym daÅ„ dostosowanych do kolejnych pór roku. W ciepÅ‚ych miesiÄ…cach warto przecież jeść lżej, w odróżnieniu od zimy, gdy inaczej suplementujemy nasze organizmy – podkreÅ›la chef MichaÅ‚ Markowicz – Po drugie, stawiamy zarówno na jakość, przez co rozumiem dobre produkty i smaki, ale też na prezentacjÄ™. Jedno bez drugiego to droga na skróty. Po trzecie, stawiamy na okolicznych dostawców. Sam pochodzÄ™ z tych okolic i wiem, że wsparcie dla lokalnej spoÅ‚ecznoÅ›ci wpisuje siÄ™ w ideÄ™ Odyssey.
Kuchnia doceniana
Menu Essence Restaurant by Odyssey to mix smaków klasycznych, by wymienić żurek po Å›wiÄ™tokrzysku, z daniami w nowoczesnym wydaniu. Popularny jest zarówno wÄ™dzony halibut z jajkiem poche, jak i oÅ›miornica smażona w oliwie z czosnkiem. – Najważniejszy jest smak, ale jak każdy jadam także oczami. Połączenie prezentacji daÅ„ z widokiem na dolinÄ™ tworzy wspaniaÅ‚y mariaż, dziÄ™ki któremu odwiedzajÄ… nas także osoby bÄ™dÄ…ce w trasie, pragnÄ…ce na chwilÄ™ odpocząć i znakomicie zjeść. Nieskromnie powiem, że znam sekret znakomitej restauracji hotelowej – uÅ›miecha siÄ™ Piotr Syska i dodaje – Na naszych talerzach znajdziecie dania przygotowane z miÅ‚oÅ›ciÄ… do gotowania. Z miÅ‚oÅ›ciÄ… i pasjÄ… w parze idzie jakość, a w Å›lad za nimi: wyróżnienia i liczne sÅ‚owa pochwaÅ‚.
Odyssey ClubHotel Wellness&SPA
Zlokalizowany w podkieleckiej Dąbrowie na zboczu góry Domaniówki, pierwszy i jedyny pięciogwiazdkowy hotel w województwie Świętokrzyskim. Stworzony dla biznesu i na romantyczne wyjazdy we dwoje.
Hotelowa Essence Restaurant by Odyssey została doceniona przez Gault&Millau 2018.
Właścicielem i pomysłodawcą hotelu jest Piotra Syska.
www.hotelodyssey.pl
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE