Data publikacji: 2015-11-26
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Wrocławska pszenica nagrodzona
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Jak smakuje jedno z najlepszych piw pszenicznych w Polsce? Przekonaj się o tym osobiście! Golden Weizen, który powstaje we wrocławskim browarze restauracyjnym Złoty Pies, otrzymał srebro w Konkursie Piw Rzemieślniczych 2015.
Konkurs Piw RzemieÅ›lniczych jest jednÄ… z najbardziej prestiżowych imprez branżowych w Polsce. Od oÅ›miu lat doÅ›wiadczeni sÄ™dziowie wyÅ‚aniajÄ… najlepsze piwa uwarzone wedÅ‚ug autorskich receptur. W tym roku konkurs zorganizowano po raz pierwszy w ramach PoznaÅ„skich Targów Piwnych. MaÅ‚e browary (rzemieÅ›lnicze, restauracyjne i regionalne) z caÅ‚ej Polski mogÅ‚y wystawić po jednym piwie w każdej kategorii, miÄ™dzy innymi Grodziskie, Pszeniczne, American Pale, White IPA, Black IPA czy Pumpkin Ale. NastÄ™pnie jury wybraÅ‚o w każdej z nich trzy najlepsze piwa. WÅ›ród nagrodzonych znalazÅ‚o siÄ™ wrocÅ‚awskie piwo z browaru restauracyjnego ZÅ‚oty Pies. Golden Weizen, autorstwa Åukasza Szweda zdobyÅ‚ srebro w kategorii piw pszenicznych (HefeWeizen).
– To duży sukces naszego browaru, który otwarty zostaÅ‚ niedawno. Nie warzyliÅ›my go specjalnie na konkurs, po prostu zgÅ‚osiliÅ›my to, co byÅ‚o na kranie  – mówi Åukasz Szwed, główny piwowar w browarze ZÅ‚oty Pies, autor nagrodzonej receptury. – TajemnicÄ… naszego sukcesu jest wiedza i doÅ›wiadczenie. Nawet drobna zmiana skÅ‚adnika przekÅ‚ada siÄ™ na wyraźnÄ… różnicÄ™ w efekcie koÅ„cowym. Liczy siÄ™ jednak również wyczucie i pasja. Tego ostatniego nam nie brakuje – dodaje.
Nagrodzony Golden Weizen to klasyczne piwo pszeniczne w niemieckim stylu (słód pszeniczny stanowi ponad 50% zasypu). Jest orzeźwiajÄ…ce, sÅ‚odowe, o smaku chlebowym. Warzy siÄ™ je przy użyciu polskiego chmielu Lubelski. Åukasz Szwed, autor receptury, zaczynaÅ‚ jako piwowar domowy. Fascynacja różnorodnoÅ›ciÄ… niuansów, które decydujÄ… o smaku i aromacie piwa, skÅ‚oniÅ‚a go do dalszego rozwoju. ZrobiÅ‚ doktorat na wrocÅ‚awskim Uniwersytecie Przyrodniczym w dziedzinie technologii żywnoÅ›ci i żywienia czÅ‚owieka, specjalność – procesy fermentacji. Teraz jest głównym piwowarem we wrocÅ‚awskim browarze restauracyjnym ZÅ‚oty Pies, który otworzyÅ‚ siÄ™ niespeÅ‚na miesiÄ…c temu we wrocÅ‚awskim Rynku. W tej chwili można tutaj zamawiać cztery rodzaje rzemieÅ›lniczego piwa, warzonego na miejscu. Oprócz nagrodzonego Golden Weizena – z golden retrieverem na kranie – goÅ›cie mogÄ… degustować również Boksera (Lager), Pitbulla (IPA), Buldoga Amber (wariacja na temat marcowego).Â
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE