Dziennikarka przyznaje, że sama nie ma gÅ‚owy do wymyÅ›lania autorskich przepisów, ale chÄ™tnie korzysta z pomysÅ‚ów kucharzy zapraszanych do studia „DzieÅ„ Dobry TVN”. Z uwagÄ… podglÄ…da ich pracÄ™, a później sama próbuje odwzorować danÄ… potrawÄ™ i ma ogromnÄ… satysfakcjÄ™, kiedy trafi w gusta domowników. Do ich ulubionych nie należą jednak dania jednogarnkowe. Ewa Drzyzga podkreÅ›la, że przygotowujÄ…c obiady dla swojej rodziny, stara siÄ™ rezygnować z miÄ™sa, a podstawÄ… menu sÄ… warzywa.
– Nie mam za wiele popisowych daÅ„, bardziej czerpiÄ™ inspiracje z tego, co przygotujÄ… nasi kucharze w studiu. Bardzo uważnie sÅ‚ucham tych wszystkich przepisów, przynoszÄ™ je do domu i faktycznie one siÄ™ sprawdzajÄ…. Później robiÄ™ zdjÄ™cia, wstawiam na swojego Instagrama i mówiÄ™, że to zadziaÅ‚aÅ‚o, byÅ‚o pyszne. To z kolei, czym ja dzielÄ™ siÄ™ z naszÄ… redakcjÄ…, to szarlotka. Przepis na niÄ… zapożyczyÅ‚am od mojej kuzynki. Ale nie wiem, jak to jest, że u niej zawsze wychodzi lepsza – mówi agencji Newseria Lifestyle Ewa Drzyzga.
Dziennikarka jednak rzadko sama dokonuje oceny swoich wypieków czy potraw. Cieszy jÄ… natomiast to, że smakujÄ… one innym.
– Ponoć zupy wychodzÄ… mi dobrze, ale myÅ›lÄ™, że najlepiej zapytać tych, którzy smakujÄ…, niż samego kucharza. Ja mogÄ™ ugotować wszystko, jak mi powiecie, co mam ugotować. MyÅ›lÄ™ natomiast, że codzienne domowe obiady sÄ… pewnÄ… zmorÄ… wtedy, kiedy nie ma siÄ™ na nie pomysÅ‚u. Jednogarnkowe potrawy w mojej rodzinie nie do koÅ„ca siÄ™ sprawdzajÄ…, bo nie wszyscy lubiÄ… mieć pomieszane. Poza tym od pewnego czasu dosyć mocno ograniczyliÅ›my miÄ™so, zwÅ‚aszcza czerwone, i w naszej diecie jest wiÄ™cej warzyw, a one wymagajÄ… trochÄ™ zachodu, bo trzeba najpierw obrać albo wrzucić do pieca – mówi.
Gospodyni „DDTVN” nie wyobraża sobie, by w jej domu nie byÅ‚o obiadu czy kolacji na ciepÅ‚o. Nawet kiedy jest bardzo zmÄ™czona, stara siÄ™ przyrzÄ…dzić coÅ› szybkiego i prostego, by choć na chwilÄ™ zasiąść z bliskimi do stoÅ‚u.
– U mnie w domu na pewno musi być jeden ciepÅ‚y posiÅ‚ek, co zresztÄ… jest bardzo ważne ze wzglÄ™du na budowanie relacji. Kiedy siadamy przy wspólnym stole, to mamy czas ze sobÄ… porozmawiać, a jak nawet nie porozmawiać, to chociaż ze sobÄ… pobyć – mówi.
Swoje umiejÄ™tnoÅ›ci kulinarne Ewa Drzyzga zaprezentowaÅ‚a w nowym cyklu „DzieÅ„ Dobry TVN” – „W marcu jak w garncu". UpiekÅ‚a rogaliki drożdżowe z przepisu jednej z widzek programu, a także podzieliÅ‚a siÄ™ wÅ‚asnym przepisem na krupnik.